AFV: Två köpvärda aktier

Publicerad 2014-01-22 07:54

Aktietips Affärsvärlden ger fyra aktietips i sitt senaste nummer, varav två köprekommendationer. Sökbolaget och byggaren stämplas med köp.

Med en stor exponering mot den amerikanska marknaden och en stabil vinsthistorik, som understöds av bolagets geografiska bredd och olika verksamhetsgrenar, ser Affärsvärlden potential i Skanska. Tidningen lockas dessutom av bolagets finansiella styrka, som man även framöver tror kommer att generera en utdelning på cirka 5 procent. Rekommendationen blir köp.

Till den First North-noterade låneförmedlaren Trustbuddy ställer sig Affärsvärlden mer tveksam. Den senaste tidens uppgångar i aktien har gjort den dyr i tidningens ögon, samtidigt som risken är hög. Därtill lyfter Affärsvärlden fram möjligheten till restriktioner från myndigheter på marknaden för sms-lån. Sälj blir rekommendationen, med möjlighet att köpa tillbaka aktien på nivåer kring 1:20 kronor.

Trots det senaste årets kurslyft i Eniro-aktien tror Affärsvärlden att det finns mer att hämta, även om attraktiviteten i risk/potential-förhållandet avtagit. Tidningen spår att rörelseresultatet från Eniros digitala intäkter bör kunna uppvisa tvåsiffrig tillväxt under 2014, vilket motiverar en än högre värdering än vad som för tillfället är fallet. Riktkursen på ett års sikt sätts till 70 kronor, med rekommendationen köp.

På lång sikt ser Affärsvärlden positivt på it-bolaget Proact, och dess utveckling mot molntjänster. Utvecklingen drar emellertid med sig höga utvecklingskostnader i kortare perspektivet – något som gör att tidningen sätter ett frågetecken för 2014 års lönsamhet. Värderingen av aktien ser man dessutom som hög. Vid ett marginallyft finns potential i aktien, som ges rekommendationen avvakta.