Två heta köptips för börsen

Publicerad 2015-05-27 08:01

Aktietips SJR och ÅF får köprekommendationer i senaste numret av Affärsvärlden. För Oriflame är rekommendationen avvakta, medan Karolinska Development får tummen ned.

Bemanningsföretaget SJR har enligt tidningen inte hängt med den allmänna börsutvecklingen i år, vilket ger ett bra köpläge. I den positiva vågskålen återfinns en gedigen historik av lönsamhet och tillväxt samt små kapitalbehov.

Nästa år borde utdelningen kunna hamna kring sju kronor, motsvarande en direktavkastning på attraktiva sju procent. De positiva aspekterna anses överväga riskerna i form av konjunkturkänslighet och illikviditet i aktien. Bolaget handlas till elva gånger vinsten, justerat för nettokassan, vilket anses för lågt och riktkursen sätts till 125 kronor.

Teknikkonsulten ÅF anses ha en stark historik av förvärvsdriven tillväxt. Framöver väntas intressanta förvärv kunna göras på den fragmenterade konsultmarknaden. Tidningen argumenterar för att skalfördelar blir allt viktigare, vilket kan spela bolaget i händerna. Trots att första kvartalet uppvisade svag organisk tillväxt anser Affärsvärlden att värderingen, som är under sektorsnittet, är attraktiv. På tidningens prognoser för 2015 värderas bolaget, justerat för skuldsättningen, till 12 gånger rörelseresultatet och 1,1 gånger försäljningen, vilket är tydligt under börssnittet. Köp upp till 135 kronor blir domen.

Kosmetikaföretaget Oriflame har drabbats hårt av rubelns fall och en krympande säljkår. Inte bara Ryssland anses tynga bolaget, utan i hela Östeuropa är utvecklingen oroande. Tidningen tror att bolaget kommer att ha svårt att nå upp till sina prognoser avseende såväl försäljning som lönsamhet. Värderingen kring 18 gånger den prognostiserade vinsten 2015 framstår som för hög och utgör en premie på 10-15 procent jämfört med andra direktförsäljningsbolag. Rekommendationen blir därför avvakta.

Läkemedelsutvecklaren Karolinska Development är i kris. Sedan i höstas har bolaget haft fem olika vd:ar och i kvartalsrapporten i maj skrevs tillgångar ned med en kvarts miljon kronor, vilket vittnar om de utmaningar bolaget står inför, konstaterar tidningen. Kassan, som fylldes på i en nyemission i januari i år, anses kunna räcka i ett par år, vilket ackompanjeras av andra orosmoln. Kommande mediciner är minst fyra-fem år bort och att vd inte har köpt aktier i bolaget inger inte förtroende. Rådet är sälj och riktkursen sätts till 8:10 kronor.