Nibes aktie har backat 20 procent sedan sommarens kurstopp på 220 kronor, samtidigt som Affärsvärldens prognoser för 2014 och 2015 innebär att den handlas till en premie mot den svenska verkstadssektorn.
Affärsvärlden menar att premien är befogad med tanke på värmeteknikbolagets förmåga att växa genom förvärv. Verkstadssektorn står visserligen inför risker i den europeiska ekonomin men tidningen påpekar att bolaget främst är exponerat mot starkare ekonomier som Tyskland, USA och Storbritannien. Få aktier har presterat så bra historiskt och aktien anses attraktiv på lång sikt. Affärsvärlden säger köp med riktkurs 210 kronor om ett år.
När Affärsvärlden senast tittade på Alfa Laval var bedömningen att bolaget är välskött men aktien är dyr. Sedan dess har aktien sjunkit och nu kan det vara köpläge igen. Marginalerna pressades visserligen i den senaste kvartalsrapporten, men inför kommande kvartal spås ett besparingsprogram. Analytikerna tippar på personalminskningar.
Vidare kan Alfa Laval även komma att gynnas av de internationella regelverk som träder i kraft vid nyår som förbjuder vissa utsläpp från fartyg. Detta kan innebära försäljningsmöjligheter för bolagets reningsutrustning. Rekommendationen är köp med riktkurs 187 kronor.
Partnertechs elektronikverksamhet, som utgör cirka hälften av omsättningen, utvecklas bra men skyms av problemtyngda affärsområden. Dessa är maskinbearbetning och integration som drabbats av minskad efterfrågan från försvar respektive utfasning av en större kund.
Värst har det gått för maskinbearbetning som visat förlust, men här gör bolaget anpassning till mindre efterfrågan och har dessutom märkt intresse från olje- och och gasindustrin. Om Partnertech lyckas vända den förlustdrabbade verksamheten menar Affärsvärlden att aktien är riktigt billig. Därför behåller tidningen sin köprekommendation med riktkurs 36 kronor.
Trots kurstappet anses det inte vara köpläge i verkstadsbolaget VBG Group. Affärsvärldens prognoser innebär ett p/e-tal om 15 för nästa år – vilket inte ses som en fyndnivå. Beroendet av Europamarknaden är starkt och omsättningen ligger fortfarande under rekordåren före finanskrisen vilket väcker frågor om tillväxtpotentialen, även om möjligheter finns i BRIC-länderna. Den slagiga lönsamheten och en kortsiktig osäkerhet tillsammans med europaberoendet gör att Affärsvärlden väntar med köp till om aktien skulle falla under 100-strecket.