Lundin Petroleum tillhör den skara av producerande olje- och gasbolag som har haft ett minst sagt tufft år på börsen. Aktien har backat nästan 20 procent i år, men Affärsvärden ser flera skäl att gå mot strömmen och plocka upp aktien.
Enligt Affärsvärlden är dagens aktiekurs mer än väl motiverad av nuvarande reserver och de data som finns om Johan Sverdrup-fältet. På köpet får investerare resterande fält, en historiskt framgångsrik prospekteringsverksamhet och en, med stor sannolikhet, uppgraderad reservuppdatering av Johan Sverdrup. Rekommendationen är köp och riktkursen är 135 kronor.
Det norska solenergibolaget Renewable Energy Corporation, REC, delades förra hösten upp i en del som tillverkar solpaneler, REC Solar, och en del som tillverkar råvaran kisel som behövs för att bygga halvledare och solenergianläggningar, REC Silicon. Efter kinesiska China Bluestars bud på REC Solar förra veckan, som redan välsignats av REC Solars styrelse, är det upplagt för att kineserna tar över och att aktien avnoteras från börsen.
Gällande REC Silicon ser Affärsvärlden en enorm potentiell marknad att hoppas på. Tyvärr drabbas bolaget av ett handelskrig mellan USA och Kina gällande handel med solpaneler och kisel, vilket inte ser ut att lösas inom kort. För den riskvillige rekommenderas dock köp, då aktien bör skjuta fart den dag handelskriget upphör.
IT-konsulten Acando levererade en riktigt stark rapport för det tredje kvartalet, men värderas inte därefter. Förvärvet av Connecta verkar också ha varit en bra affär, då synergiprognosen i den senaste kvartalsrapporten höjdes från 25 miljoner till 46 miljoner, vilket motsvarar nästan 2 procent på rörelsemarginalen
Med konservativa prognoser ligger värderingsmultiplarna på klart attraktiva nivåer, och att utdelningen i vår åter bör bli 1 krona per aktie ger en direktavkastning på fina 7,9 procent. Affärsvärldens anser att det är köpläge i aktien inför utdelningssäsongen och riktkursen sätts till 16 kronor.
Sist ut är koncernen New Wave, vars aktie i princip inte gått någonstans på drygt tio år. Senast koncernen klarade målsättningen om att organiskt växa med mer än fem procent var 2008, men rörelsemarginalen har trots den svaga tillväxten varit relativt stabil kring sju procent med undantag för något enstaka år, skriver Affärsvärlden.
Mycket tid har lagts på att få ordning på lagret, som tidigare bromsat utvecklingen, och bolaget har även sett över sortimentet och ökat antalet säljare för att få fart på försäljningen. Med ett p/e-tal på 10 för nästa år är förväntningarna lågt ställda, och Affärsvärldens rekommendation är köp med sikte på 50 kronor.