En aktie att köpa – och tre att vänta med

Publicerad 2015-03-04 08:23

Aktietips Affärsvärlden ger köprekommendation till Intrum Justitia i veckans nummer. Tre aktier bör investerare dock vänta med: Skanska, Mycronic och Husqvarna.

Skanska har gjort framsteg i sitt mål att lyfta lönsamheten inom byggverksamheten och i kombination med medvind på att antal kärnmarknader som Norden och Nordamerika har aktiekursen drivits upp. Skanskas p/e-tal närmar sig 20 gånger årsvinsten, vilket motsvarar en premie till historiskt snitt-p/e-tal på nästan 50 procent.

Affärsvärlden menar att även en 30-procentig premie till de nordiska konkurrenterna är i överkant. Bolaget behöver växa i värderingen, anser tidningen, och ger rekommendationen att vänta.

Trots att Intrum Justitia steg 27 procent på börsen förra året tycker Affärsvärlden att aktien är en köpkandidat. Bolagets bokslut skvallrar om att aktien har mer att ge. Även den stabila kundkretsen och möjlighet till kompletterande förvärv framöver är argument bakom köprådet. Riktkursen sätts till 276 kronor på ett års sikt.

Affärsvärlden-favoriten Husqvarna har nått en aktiekurs som nu bättre avspeglar den lönsamhetspotential som koncernen har och pilarna pekar fortsatt åt rätt håll. Dock har marknaden prisat in ambitiösa marginalmål trots betydande valutamotvindar – Husqvarna tillhör den skara svenska bolag som har stor andel intäkter i dollar, och således missgynnas av kronförsvagningen. Den försiktiga plockar hem vinsten nu, skriver Affärsvärlden, som väntar på bättre köplägen längre fram.

Det finns inte mycket som gått emot teknikbolaget Mycronic senaste åren och med en stigande marginaltrend och en alltmer välfylld orderbok har bolaget värderats upp på börsen. Affärsvärlden justerar upp sin riktkurs till 44 kronor från tidigare 35 kronor.

Dock utfärdas rekommendationen att vänta med köp. Multipelexpansionen kan ha gått för långt och dessutom är det lätt att glömma att det fortfarande finns ett stort inslag av konjunkturkänslighet i Mycronics verksamhet.