Nordens hetaste aktier

Publicerad 2014-09-17 08:02

Aktietips Affärsvärlden ger körekommendation till svenska modejätten och även finska hisstillverkaren och danska vindkraftstillverkaren.

Affärsvärlden analyserade H&M senast i november 2013, och trots en uppgång på 11 procent sedan dess är tidningen alltjämt positiv. Affärsvärlden påpekar att innevarande räkenskapsår inneburit något av ett trendbrott för klädjätten, då den visat upp den starkaste tillväxttakten på 14 år – 17 procent under första halvåret. De försäljningssiffror som redovisats för tredje kvartalet skvallrar dessutom om en fortsättning. Tillväxten ackompanjeras med förbättrad lönsamhet, och Affärsvärlden framhåller att H&M börjar skörda frukterna av de senaste årens investeringar. På lång sikt finns risker för H&M – till exempel ökad konkurrens från Primark, men Affärsvärlden tror på ett fortsatt segertåg på kort sikt. Analytikerna räknar endast med mindre marginalförbättringar, vilket dessutom bäddar för positiva överraskningar. Rekommendationen är köp med riktkurs 340 kronor.

Marknaden för mobila betalningslösningar är het just nu, inte minst efter att Apple lanserat sin tjänst i förra veckan. Till skillnad från vad Seamless gjort har dock Apple valt att samarbeta med betalkortsföretag som Visa och Mastercard. Semless betalningstjänst, som baseras på en QR-kod, finns visserligen hos 4.600 handlare, men användningen är i stort sett obefintlig. Det enda affärsområdet som växer är Distribution, och där redovisas alltjämt förluster. Att betala 1,1 miljarder kronor för ett bolag med kraftigt stigande förluster är ingen bra ekvation konstaterar Affärsvärlden som ger säljrekommendation.

Affärsvärlden ger vidare två nordiska rekommendationer i veckans nummer.

I fallet finländska hisstillverkaren Kone lockar en långsiktig potential då aktien handlas till historiskt låga multiplar, vilka även är lägre än flera konkurrenters. Rekommendationen är köp med målkurs 38 euro.

Danska Vestas gjorde en stark comeback efter att Anders Runevad intagit positionen som vd och koncernchef. Dock har aktien tappat under sommarmånaderna, Affärsvärlden ser därför ett köpläge för tillväxtbolaget. Rekommendationen är köp med 285 danska kronor som riktkurs.