Fyra tips för börsen

Publicerad 2014-10-01 09:38

Aktietips Affärsvärlden lämnar i veckans nummer fyra rekommendationer. Köp Clas Ohlson och Beijer Alma, sälj Rezidor, och vänta med Kambi.

I slutet av mars sänkte Affärsvärlden rekommendationen för Clas Ohlson till vänta efter en rejäl kursrusning. Sedan dess är aktien ned 10 procent, samtidigt som börsen stigit 3 procent. Från bolagets senaste kvartalsrapport framgick att det åter fått fart på tillväxten, vilket kommer att få genomslag i en förbättrad lönsamhet. Affärsvärlden tror att konsensusbilden för bolagets lönsamhet är för pessimistisk och att prognoshöjningar är troliga. Rekommendationen är köp och riktkursen sätts till 142 kronor.

Verkstadsbolaget Beijer Alma lockar med stabilitet, hög direktavkastning och en låg värdering. Sedan toppnivåer i början på året har aktien fallit med över 20 procent och Affärsvärlden ser här en möjlighet att utnyttja en tillfällig svacka i ett välskött bolag med en långsiktigt hållbar tillväxtstrategi. Köp rekommenderas med siktet inställt på 200 kronor.

Börsens enda hotellföretag, Rezidor, brottas med nya problem. Bolaget växer inte längre, utan faktum är att fler hotell stänger än vad som öppnar. Vidare har investeringar i flera nya länder utvecklats till en mardröm, med hotell i Ukraina och Ryssland som påverkas av de geopolitiska oroligheterna i regionen. Affärsvärlden ser inte att det är köpläge i aktien – en uppfattning de verkar dela med bolagets vd som hållit sig borta från nya köp under 2014 – utan rekommenderar att sälja aktien och vänta på lägre kurser för en eventuell ingång.

Kambi, Unibets avknoppade dotterbolag som är verksamt inom teknikutveckling och drift av sportspel åt andra spelbolag, har haft en fantastisk resa efter sommarens börsnotering. Inför första börsdagen bedömde KPMG aktien vara värd cirka 22 kronor, men drygt tre månader senare var aktien uppe på toppnoteringen 73 kronor för att sedan rekylera till 57 kronor. Affärsvälden anser att aktien rusat alldeles för snabbt, och ett p/e-tal på 41 på nästa års vinst är omotiverat högt och en bra bit över konkurrenterna. Således ser Affärsvärlden att oddsen för en sättning är låga, varpå rekommendationen är att ta hem vinsten och vänta.