Fyra heta aktietips

Publicerad 2014-11-19 08:03

Aktietips Mjukvarubolaget, förpackningstillverkaren och underleverantören stämplas med köp i senaste numret av Affärsvärlden. Börsdebutanten anses också värd att teckna.

Fusionen mellan Billerud och Korsnäs blev enligt Affärsvärlden en riktig succé, och tillsammans med förvärvet av UPM:s finska bruk adresserades alla de svagheter som pressade det gamla Billerud under finanskrisen.

Den nya koncernens ökade stabilitet borgar för en fortsatt uppvärdering, varpå rekommendationen är köp. Ett p/e-tal på 14 ligger enligt Affärsvärlden i korten, vilket skulle innebära en kurs på 120 kronor om ett år.

I underleverantören och diversehandeln Bufab ser Affärsvärlden en aktie som har åkt berg-och-dalbana på börsen sedan introduktionen i februari, men som inte hängt med i de senaste veckornas börsuppgång.

Med ett p/e-tal på 13 (exklusive kostnader för börsintroduktionen) är aktien knappast dyr, och om bolaget i enlighet med de egna ambitionerna delar ut halva vinsten är direktavkastningen hyfsade 3,2 procent. En börsraket blir nog Bufab inte enligt Affärsvärlden, men på ett års sikt rekommenderas köp mot riktkursen 69 kronor.

Mjukvarubolaget Enea har en stabil vinstförbättring i bagaget och rörelsemarginalen har nu parkerat över målet på 20 procent. Att bolaget bara värderas till cirka 9 gånger rörelseresultatet är enligt Affärsvärlden lite förvånande, men förklaras av en oro kring tillväxtmöjligheterna på kort och medellång sikt.

Affärsvärlden bedömer dock att Enea klarar av den pågående övergången till realtidsoperativsystem baserade på Linux, och ser samtidigt att bolaget är en het uppköpskandidat där budpremien kan bli betydande. Rekommendationen är köp med riktkurs 80 kronor.

Inför återintroduktionen av handelsbolaget Lifco på börsen rekommenderar Affärsvärlden att teckna aktien. I en värderingsjämförelse med andra teknikhandelsbolag på börsen är Lifcos värdering på p/e 12 nästa år en rejäl rabatt.

Med Lifco erhålls en stabil dentalverksamhet och en stark ägare, och för intresserade påminner Affärsvärlden om att aktien tecknas till och med midnatt onsdagen den 19 november.