AFV: Aktierna du bör sälja

Publicerad 2013-03-13 08:24

Aktietips Affärsvärlden är sparsamma med köpråd i det senaste numret. Däremot varnas det för tre aktier som enligt tidningen är på väg nedåt.

Lägre tillväxt och sjunkande marginaler framöver avskräcker tidningen från att köpa Elekta-aktien.

Elekta lanserade en ny typ av linjäraccelerator så sent som den 1 mars och sparar inte på forskning och utveckling, men de finansiella problemen i Europa och USA lär inte upphöra i brådrasket och både offentligt och privat finansierade sjukhus väntas hålla i pengarna vad gäller nyinvesteringar.

Med dystrare utsikter, ledningen drar själv ner prognoser för tillväxt och marginaler, upprepar Affärsvärlden sin negativa hållning för aktien men höjer riktkursen.

”Den försiktige säljer delar av sitt innehav och köper tillbaka på nivåer ring
80 kronor”, skriver tidningen.

För kontanthanteringsföretaget Loomis byter Affärsvärlden fot och rekommenderar sälj efter att aktien passerat riktkursen 115 kronor. Hopp om bättre marginaler anses inte räcka till för att motivera nuvarande kurs.

”Vi gillar Loomis men sett till våra prognoser för 2013 och nästa år är aktien fullvärderad. Med ett p/e-tal på 12,5 räknat på årets vinst respektive 11,7 för 2014 finns inget utrymme för bakslag. Med andra ord kan det vara läge att säkra hem vinsten och kliva av aktien i väntan på bättre köpläge”, skriver tidningen.

För Svedbergs del anses aktien ha pressats av vikande lönsamhet. Besparingar kan vända trenden till nästa år. Men även om bolaget är en uppköpskandidat är aktien för dyr, menar Affärsvärlden som ger rekommendationen sälj.

För MTG talar mycket för att 2013 blir året då fallet i vinsten per aktie bottnar ut, som ett resultat av tunga investeringar inom Betal-tv Norden.

På Affärsvärldens prognoser handlas aktien ungefär i nivå med eller något högre än europeiska mediebolag som Prosieben och ITV, p/e 14 och 13 för 2013 respektive 2014.

Rörelseresultatet exkluderat CTC värderas till 14 respektive 13 gånger bolagets skuldfria värde. Med ett ungefärligt resultatbidrag från CTC Media kring 500 miljoner kronor faller multiplarna till 10 respektive 9.

”Kombinerat med den betydande osäkerhet som faktiskt finns i bolaget så ger det i våra ögon ingen uppsida i aktien. Tvärtom så avvaktar vi och bedömer att det finns bättre chanser längre fram att plocka upp aktien på lägre nivåer. Vi rekommenderar sälj ner till nivåer kring 240-250 kronor inom ett år”, skriver Affärsvärlden.