Här är Swedbanks favorit i oljesektorn

Publicerad 2016-10-07 11:58

Aktie Africa Oil är Swedbanks favorit bland de oljebolag som banken bevakar. Det framgår av en dagsfärsk sektorgenomgång inför den annalkande rapportperioden.

Banken lyfter fram oljeprospekteringsbolagets tillgång i kenyanska Lokichar samt att Lundin-bolaget av allt att döma har tillräckligt stor kassa för att kunna finansiera sin verksamhet fram till produktionsstart.

Förra årets utlicensiering till danska Maersk Oil visade samtidigt vilket värde Lokichar-tillgången har, framhåller Swedbank vidare.

För den investerare som är intresserad av ett nytt afrikanskt oljeäventyr i stil med Africa Oil rekommenderar banken Africa Energy, där Africa Oil äger runt 15 procent av bolaget.

Nyligen arrangerade Africa Oil en så kallad fältresa i Kenya för investerare och analytiker. Swedbank, som var med på resan, lyfter fram ett antal positiva punkter för Africa Oils vidkommande:

* Africa Oil hade flera andra intressenter kring bolagets huvudsakliga tillgång, Lokichar. Det visar vilket intresse det finns kring Östafrika.

* Ingen ytterligare emission lär behövas fram tills oljeproduktionen börjar.

* En liten mindre, testproduktion väntas påbörjas nästa år med runt 2.000 fat per dag.

* Pipelineutbyggnaden ser ut att utvecklas enligt plan och för att oljeproduktionen ska börja i full skala 2021 måste utbyggnaden påbörjas i början av 2018, enligt bankens bedömning.

* Det kommande borrprogrammet innebär att det finns chans att Africa Oil stöter på helt nya oljefyndigheter nästa år eller 2018.

Swedbanks rekommendation för Africa Oil är köp med en riktkurs om 18 kronor.

Africa Oil handlades vid tidig lunchtid på fredagen till närmare 15 kronor, en uppgång för dagen med drygt 3 procent.