Analys Norska Sparebank 1 Markets har höjt sin riktkurs för Africa Oil till 17 kr från tidigare 15 kr. Köprekommendation upprepas och aktien rusade över 10 procent på förmiddagen.

Banken skruvar upp sina estimat avseende vinsten per aktie för Africa Oil med 20 respektive 9 procent för 2021-2022, och betonar att oljebolagets delårsrapport, som publicerades sent på torsdagskvällen, kom in bättre än Sparebank 1 Markets förväntningar. Det framgår av en analys.

Africa Oil upprepade i rapporten produktionsguidningen om 24.000-28.000 fat per dag för den delägda tillgången Prime. Men Sparebank 1 Markets resonerar att det kan finnas viss uppsida för den prognosen, och framhåller att snittproduktionen för årets första sex månader är 27.900 fat per dag. Banken pekar vidare på upptrappning för Egina-fältet, som väntas i samband med att oljekartellen Opecs produktionsbegränsningar ytterligare lättas på framgent.

Sparebank 1 Markets ser även ljust på det faktum att Primes nettoskuld i ”högt tempo” reduceras och väntar sig att Prime är skuldfritt mot slutet av 2022. Africa Oil har ett ägandeskap om 50 procent i Prime.

I Africa Oils rapport framgick vidare att ett kapitaldistributionsprogram till aktieägarna övervägs.

Aktien var upp nästan 10 procent till 10,85 kr på fredagsförmiddagen.

 

Graf: Aktieutveckling Africa Oil sedan årsskiftetimage

Bildkälla: Infront