Oljefyndigheterna ligger i havet utanför södra Namibia.

Aktie Aktien i Africa Oil stiger över 27 procent omkring lunchtid på tisdagen efter att oljesajten Upstream med hänvisning till källor rapporterat att kolvätefyndet i Block 2913B i Orange Basin, utanför södra Namibia, kan vara det största djuphavsfyndet i världen med utvinningsbara reserver om över 13 miljarder fat oljeekvivalenter.

Konsultbolaget Wood Mackenzie har tidigare räknat med att de utvinningsbara oljereserverna i fyndigheten uppgår till minst 3 miljarder fat olja, men där gasvolymerna var okända, skriver Upstream.

Konsultbolagets beräkningar gjordes strax efter att fyndigheten upptäckts tidigare i år.

Såtillvida fyndigheten faktiskt innehåller mer än 13 miljarder fat oljeekvivalenter skulle det med råge överstiga de för tillfället rekordhöga 11,3 miljarder utvinningsbara reserver som stötts på för djuphavsfyndet Buzios, beläget i havet utanför Brasilien, enligt Upstream.

Bakgrunden är att Totalenergies stötte på ett ”stort” fynd av lätt olja (light oil) med tillhörande gas i Venus-prospektet tidigare i februari i år varpå det uppgetts att Venus-1-X-brunnen stött på cirka 84 meter av ”net oil pay” av god kvalitet, vilket Nyhetsbyrån Direkt tidigare rapporterat.

Venus-brunnen är beläget inom Block 2913B.

Africa Oil är indirekt delägare av det aktuella blocket genom sitt ägandeskap om 30,9 procent av Impact Oil & Gas – som i sin tur har ett 20-procentigt ägandeskap i Block 2913B.

Totalenergies, som är en del av den franska oljebjässen Total, agerar operatör och har ett ägandeskap om 40 procent av block 2913B. Qatarenergy innehar ett ägandeskap om 30 procent och Namcor 10 procent.