AFRICA ENERGY: TOTAL TAGIT NÄSTA STEG PRODRÄTTIGHET BLOCK 11B/12B

2022-12-05 11:56:09

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Operatören för Block 11B/12B i Sydafrika, Totalenergies, har ansökt om miljötillstånd för utvecklandet av gasfyndigheterna Luiperd och Brulpadda som ett nästa steg i den plan vars slutliga mål är att få ansökan om produktionstillstånd godkänd. Africa Energy är delägare i blocket.

Det rapporterade Bloomberg News i fredags.

Africa Energys vd, Garrett Soden, uppger i ett mejl till Nyhetsbyrån Direkt på måndagsförmiddagen att beskedet är positivt och att det visar på att projektet fortlöper enligt plan.

Det norska analyshuset Fearnley Securities noterar i en analys på måndagen att miljöansökan från Totalenergies är positiv för Africa Energy, som ju innehar ett indirekt ägandeskap om 10 procent av blocket.

Den 8 september meddelade Africa Energy att bolaget, tillsammans med operatören Total och resterande andelsägare av blocket, hade skickat in produktionsrättighetsansökan till den sydafrikanska regeringen.

"Den huvudsakliga flaskhalsen är produktionslicensen som vi nu väntar på ska godkännas av den sydafrikanska myndigheten Pasa (Petroleum Agency of South Africa). Ett godkännande lär komma under det första kvartalet 2024. När och om ett godkännande kommer har vi ju troligen redan förhandlat klart gasprisavtalet och då är nästa steg att ta ett slutgiltigt investeringsbeslut varefter utvecklingen av blocket påbörjas", uppgav Garrett Soden till Direkt tidigare i år.

Uppskattningen om att ett produktionsrättighetsgodkännande kan komma under första kvartalet 2024 kvarhålls, bekräftar Garrett Soden på måndagen.

Gällande gasprisavtalet kan ett besked komma "när som helst", enligt vd:n.

Även Africa Oil har intresse i Block 11B/12B genom sitt ägande om 31,3 procent av Africa Energy, enligt ägardatatjänsten Holdings.Direkt-SE