”Läge fånga upp nedpressade investmentbolaget”

Publicerad 2015-04-15 08:18

Aktietips Affärsvärldens ger bara en köprekommendation i den senaste utgåvan. Investmenbolaget lockar med spännnande försäljningskandidater och attraktiv värdering.

Det norska bioraffinaderiet Borregaard får vänta.

* Ratos har inte rosat marknaden under senare år. Det ger ett bra tillfälle att plocka upp en långsiktigt intressant aktie på bra nivåer enligt tidningen.

Det som lockar med Ratos är bland annat kommande försäljningskandidater. Troligtvis kommer dessa finnas bland de 10 bolag, av de totalt 18 portföljbolagen, som hade en positiv utveckling under fjolåret.

Närmast till hands lär vin- och spritbolaget Arcus-gruppen, rörsystemsbolaget GS Hydro eller bioverksamheten Nordic Cinema Group ligga. Alla med bra resultattrender och där tidigare åtgärder har gett resultat.

Över tid kommer Ratos att ge god avkastning till aktieägarna och nu är ett bra läge att fånga upp aktien. Köp med riktkurs 90 kronor avslutar tidningen.

* Digitala penntillverkaren Anoto fortsätter att blöda i väntan på det stora genombrottet. Värderingen är hög, förlusterna stora och försäljningstrenden negativ sedan flera år tillbaka. Tidningen tycker inte att man ska ta risken och rekommenderar sälj av aktien.

* Malmbergs starka resultatutveckling i kombination med multipelexpansion har lyft aktien till rekordnivåer. Dags att säkra vinsten menar tidningen.

Aktien ligger på toppnivåer och aktiemarknaden verkar inte ta någon större notis om de negativa valutaeffekterna som väntar med tanke på den stigande dollarn. Tidningen rekommenderar sälj med ett motiverat värde kring 145 kronor.

* Norska Borregaard gör vaniljsmak av granar. Kursen har rusat och nu är det är för sent att kliva in i bioraffinaderiet.

”Bolagets egen guidning inför 2015 inger inte stort hopp om att marknaden ska växa framöver”

För den som vill ha exponering inom kemi rekommenderas stället finländska Kemira som värderas klart lägre avslutar tidningen.