Fyra heta köptips

Publicerad 2016-06-22 07:31

Aktietips Affärsvärlden ger i sitt senaste nummer läsarna rådet att köpa VBG, Qliro, Cellavision och Capio.

Verkstadsbolaget VBG har en god lönsamhet, genom deras fokus på att bygga upp starka nischpositioner. Den svaga makromiljön i Europa har gjort att ledningen börjar blicka mot andra marknader. I höstas förvärvades brasilianska Henfel, inom affärsområdet Power Transmission.

Tidningen ser det som en inkörsport till marknaden i Brasilien, även för andra affärsområden. På sikt kan det även finnas tillväxtmöjligheter i Kina för bolaget. Aktien passar i en långsiktig portfölj, anser tidningen och stämplar aktien med köp.

Det andra köprådet delas ut till Qliro. E-handelsbolaget har störst potential inom finansiella tjänster, anser Affärsvärlden. Ledningen har börjat konkurrera med Klarna på betallösningssidan, vilket har betydligt högre lönsamhetspotential än traditionell e-handel.

Förra veckan såldes vitvarusajten Tretti.se, och de senaste åren har även skosajten Heppo och inredningssidan Room 21 sålts av. Strategin att renodla bolaget, mot finansiella tjänster och med en marknadsplats, kan bli framgångsrik. Det menar tidningen, som rekommenderar köp av aktien, med riktkurs 11 kronor.

Den tredje aktien som stämplas med köp är Cellavision. Blodcellsanalysföretaget har backat sedan årsskiftet, vilket skapat ett bra köpläge. Produktkonkurrenter lyser med sin frånvaro, och bolaget har stora skalfördelar när verksamheten växer. Det talar för en hög rörelsemarginal och vinsttillväxt de kommande åren, menar Affärsvärlden.

På tidningens prognoser handlas aktien till ev/ebit 16 i år och 14 nästa år. Aktien rekommenderas köp med riktkurs 67 kronor, motsvarande ev/ebit 17 på 2017 års prognos.

Avslutningsvis tilldelas veckans sista köpråd till Capio. Den politiska risken har avtagit, i och med att frågan om att vårdbolag ska få drivas i vinstsyfte inte är lika mycket i ropet.

Det menar Affärsvärlden, som även lockas av att branschen står inför en konsolidering som Capio avser att delta i. Tidningen stämplar aktien med köp, riktkurs 65 kronor på ett års sikt.