Tre heta aktietips

Publicerad 2016-02-03 07:42

Aktietips I det senaste numret av tidningen Affärsvärlden rekommenderas köp i Oriflame, Lindab och Harboe.

Oriflame har inte rosat aktiemarknaden de senaste åren. Nu finns dock goda skäl att inta en mer optimistisk hållning till aktien menar Affärsvärlden som stämplar köp.

Caset i Oriflame enligt Affärsvärlden är att en stor del av koncernen i dag uppvisar tillväxt- och lönsamhetssiffror som mer är i paritet med Oriflames långsiktiga historik. På risksidan framhålls dock den politiska instabiliteten i Ryssland och bolagets balansräkning. Tidningen tycker dock att investerare ska släppa ”rysskräcken”.

Det andra köprådet delas ut till Lindab som haft en klen utveckling sedan finanskrisen, men det finns ljusglimtar.

Om byggkonjunkturen fortsätter att förbättras i Europa kan uppsidan bli ganska betydande, då volymökning spiller över i förbättrad lönsamhet. Även om det inte är det mest uppenbara köpcaset på börsen så är helt enkelt förväntningarna på Lindab för låga relativt historiska multiplar och vinsttillväxten i närtid. Köp med riktkurs 74 kronor avslutar Affärsvärlden.

Det sista köprådet går till det danska bryggeriet Harboe som har en pressad värdering. Harboe värderas till 0,7 gånger eget kapital och ev/ebit 12,3 vilket innebär en rabatt mot branschkollegorna. Detta är rimligt då lönsamheten är lägre menar Affärsvärlden. Till dagens värdering är nedsidan dock begränsad då de svaga framtidsutsikterna är inprisade, riktkursen sätts till 135 danska kronor.