Två aktier du ska köpa – och en du ska teckna

Publicerad 2017-04-05 06:50

Aktietips Affärsvärlden rekommenderar köp i Nobia och Bahnhof, och råder dessutom till teckning av nykomlingen Actic. Däremot har danska Genmab blivit för dyrt. Det framgår av det senaste numret av affärstidningen.

Kökstillverkaren Nobia står inför en förvärvsresa som blivit lite försenad, enligt Affärsvärlden. Uteblir storaffärerna är nedsidan ändå begränsad, och tidningen rekommenderar köp med riktkurs 105 kronor.

Gymkedjan Actic hade i slutet av januari över 218.000 medlemmar, och att en majoritet av anläggningarna ligger i simhallar gör att företaget har mer närvaro på små och medelstora orter än i storstäder. Säljaren, private equity-bolaget IK, har satt priset så att affären precis går att räkna hem. Tidningen rekommenderar att teckna aktien och sälja på 60 kronor.

Bredbandsoperatören Bahnhof är inget fynd: aktien har p/e 20 och ev/ebitda 11 på Affärsvärldens prognos för 2017. Men det finns flera triggers i aktien, i form av nya besked om dotterbolaget Elementica eller eventuella förvärv. Köp, rekommenderar Affärsvärlden som sätter riktkursen till 200 kronor.

Danska bioteknikbolaget Genmab gjorde i fjol en rekordvinst på 1,1 miljarder kronor. Men aktien, som stigit 65 procent de senaste tolv månaderna, är dyr hur man än räknar. Riskerna är höga och Affärsvärlden avråder från köp på nuvarande nivåer.