Fyra heta köptips för börsen

Publicerad 2015-03-18 08:15

Aktietips Affärsvärlden lämnar fyra köprekommendationer i veckans nummer: H&M, NGM-noterade Kopparbergs Bryggerier, Consilium, som säljer säkerhetsprodukter till sjöfarten, och det First North-listade läkemedelsbolaget Medcap.

* H&M:s p/e-tal är visserligen historiskt höga 25 baserat på konsensusförväntningar, men värderingen bygger på att rörelsemarginalen backar ytterligare i år, från 16,9 till 16,2 procent. Räknat på historiska marginaler är H&M normalvärderat på en i övrigt dyr börs, och åtminstone för långsiktiga placerare framstår aktien som given i portföljen.

* Framgångarna för Kopparbergs Bryggerier forsätter, noterar Affärsvärlden, och resultatet lyfter på avtalet med Sabmiller, ett avtal vars utväxling kan bli betydande. Aktien är långsiktigt köpvärd, anser tidningen och sätter riktkursen 120 kronor om ett år (stängningskurs på tisdagen var 99:50 kronor, Direkts anm).

* För den gamla surdegen Consilium har det lossnat rejält, men aktien har mer att ge enligt Affärsvärlden. Bolaget ser ut att gå mot ett nytt rekordår med stark orderstock, aktien har backat hittills i år, och den starka dollarn gynnar vinsten. På årets prognoser handlas aktien till p/e 10,5 och till 2016 p/e 8, vilket är ”en allt för låg värdering, även om den svaga historiken ligger bolaget i fatet”, enligt Affärsvärlden som sätter riktkursen 75 kronor (senast: 55:75 kronor).

* Slutligen noterar tidningen att läkemedelsbolaget Medcap har ett dystert år bakom sig med halverad kurs efter både interna och externa motgångar. Nu kan det därför bara bli bättre eftersom problemen verkar ligga bakom företaget, till exempel den starka euro som slagit undan benen för den parallellimport av läkemedel som Medcap ägnar sig åt. Karl Tobieson, vd, är försiktigt optimistisk i ett uttalande i analysen, och Affärsvärlden påminner om stora vd- och ordförandeköp nyligen.