Tre färska aktietips

Publicerad 2016-08-17 06:36

Aktietips Affärsvärlden ger i sitt första nummer efter sommarledigheten läsarna rådet att köpa Arise, NKT Holding och Nolato. När det gäller Bong är det däremot bäst att avvakta.

Vindkraftsbolaget Arise är verksamt i en framtidsbransch med tillfälliga lönsamhetsproblem. Även i en fortsatt svag marknad har Arise goda förutsättningar att överleva, med en kassa på 143 miljoner och möjlighet att avyttra egna vindkraftsparker.

Arise är en högintressant aktie för portföljen med ett perspektiv på fem år, men kortsiktigt är läget mer svårbedömt.

Kombinationen framtidsbransch, rejäl substansrabatt, förmåga att övervintra, skickliga ägare, ny ledning och ny strategi, landar enligt Affärsvärlden i rekommendationen köp.

Industriföretagsgruppen NKT Holding bestående av NKT Cables och Nilfisk ser intressant ut, menar Affärsvärlden, och ännu mer om bolagen skulle delas upp.

NKT Holding har släpat efter Köpenhamnsbörsen det senaste året, mycket på grund av en resurskrävande uppstädning av den olönsamma kabelverksamheten. Nu tycks åtgärderna ha gett effekt.

På en allmänt högt värderad aktiemarknad framstår NKT Holdings som ett bra alternativ. Affärsvärldens råd är köp med riktkurs 410 danska kronor.

Nolato, som har fallit omkring 10 procent i år, är en Affärsvärlden-favorit. Rådet köp upprepas med en riktkurs på 266 kronor.

Bolagets historia visar att Nolato har starka band till sina många kunder i telekombranschen, och att det bara är en tidsfråga innan försäljningen vänder uppåt igen.

Vinstmarginalerna lär inte falla ytterligare, menar Affärsvärlden.

Kuverttillverkaren Bongs refinansiering har reducerat skuldbördan betydligt. Men aktien lockar ändå inte, skriver Affärsvärlden, och råder läsarna att avvakta.

En fortsatt krympande kuvertmarknad talar inte till bolagets fördel, men i bästa fall kan Bong möta minskad efterfrågan med nya besparingar och skuldamorteringar.

Det skulle kunna leda till att bolaget får utrymme till förvärv på den fragmenterade förpackningsmarknaden, för att på sikt kunna söka sig bort från kuvertverksamheten.