Affärsängeln bakom Klarna

Publicerad 2012-08-24 15:30

Svenska affärsänglar med erfarenhet och pengar från IT-bubblan står bakom flera av dagens IT-kometer. Ett exempel är Jane Walerud som stöttat Klarnagrundarna redan innan företagsstarten.

Affärsängeln Jane Walerud mötte år 2005 grundarna Sebastian Siemiatkowski, Niklas Adalberth och Victor Jacobsson när de fortfarande var studenter på Handels.

”Företaget hade inte ens registrerats och det fanns ingen affärsplan”, säger Jane Walerud. Hon är en av Sveriges få kvinnliga och samtidigt mest framgångsrika affärsänglar. Hon har en gedigen bakgrund inom svensk IT på företag som Ericsson och Telia och var en av grundarna av mjukvaruföretaget Bluetail som år 2000 såldes till amerikanska Alteon. Då fick de tolv grundarna dela på drygt 1,4 miljarder kronor.

 

”För att bli affärsängel måste man ju ha pengar att leka med. Det krävs en exit eller två och att man kommer i gång innan man börjar tänka på barnbarn och hus i Spanien. Och då blir det inte så många kvinnor som är aktuella”, säger Jane Walerud.

”För några år sedan ville jag ha mer tid hemma för min familjs skull, laga middag och vara hemma när skolan slutade. Då gick jag över till att arbeta som affärsängel. Nu tycker min dotter inte att det är lika viktigt att jag är hemma längre, så nu är jag entreprenör på heltid igen.”

 

När Jane Walerud upptäckte Klarna tog hon inte bara på sig rollen som såddkapitalist. Hon bidrog också med teknisk kunskap och erfarenhet. Bland annat valde Klarna att utveckla sin tjänst i ett programmerings- språk kallat Erlang som Jane Walerud hade erfarenhet av under sin tid på Ericsson och som hon redan på Bluetailtiden kallade deras ”hemliga vapen”.

 

Hennes engagemang i Klarna varade ända fram till år 2010 när riskkapitaljätten Sequoia från Silicon Valley gick in med 70 miljoner kronor och samtidigt köpte ut ett antal av de tidigare ägarna, däribland Jane Walerud. I sammanhanget kan det vara intressant att notera att den som introducerade jättefonden Sequoia för Klarnagrundarna var Mattias Mikschke på Stardoll. Klarna har sedan dess tagit in ytterligare en miljon kronor i riskkapital från de internationella investerarna DST Global och General Atlantic.

 

Gränsen mellan att vara serieentreprenör och affärsängel kan vara flytande. Totalt har Jane Walerud varit engagerad i hela fjorton uppstarter. Hon har arbetat operativt i fyra och suttit i styrelsen i alla de andra utom två. Bland de lyckade affärerna finns förutom Klarna, även Tobii och Lensway.

”Det är som med alla investeringar. Man väljer ut några stycken objekt och hoppas att något av dem går bra.”

 

I dag är Jane Walerud vd på telekomföretaget Teclo Networks.

”Det tar väldigt mycket tid, nu när jag arbetar operativt i ett uppstartsföretag igen måste jag tacka nej till alla entreprenörer som hör av sig.”