Köpeskillingen motsvarar en EV/EBIT-multipel om 15,4x baserat på resultatet under den senaste tolvmånadersperioden per den 31 mars 2018, eller 7,7x inklusive förväntade synergier, uppger bolaget.
Affären förväntas generera gradvis ökande synergier från 2020 med full effekt om 600 miljoner kronor per år från 2022. Det framgår av ett pressmeddelande.
Telias styrelse bemöter i ett särskilt pressmeddelande på fredagsmorgonen den kritik som föregått bolagets förvärv av Bonniers tv-verksamhet.
”Företaget får i och med förvärvet ett viktigt uppdrag att säkerställa att oberoende journalistik upprätthålls gentemot ägare, styrelse och ledning”, skriver Telia och fortsätter:
”Det nya affärsområdet blir en separat enhet inom Telia Company. Ingen förändring sker i organisationen vad gäller ansvarig utgivare. De omfattande rutiner för etik och regelefterlevnad som Telia Company redan har, utvidgas, så att de även inkluderar redaktionellt oberoende”.
Styrelsen skriver även att bolaget välkomnar en konstruktiv dialog med ägare och andra intressenter inom politik och samhälle.
Svenska staten, huvudman för public service-bolagen SVT och Sveriges Radio, äger 37 procent av aktierna i Telia.
Telia gör bedömningen att förvärvet av Bonnier Broadcasting kommer att godkännas av myndigheterna, men förutser en grundlig granskning av affären.
”Vi har gjort en noggrann analys av hur affären kan komma att granskas. Vi skulle inte ha gjort det här om vi inte trodde att affären skulle kunna gå igenom”, säger Telias vd Johan Dennelind till Nyhetsbyrån Direkt.
Har ni fått något förhandsbesked från myndigheterna?
”Nej.”
Johan Dennelind uppger också att han har fullt stöd från hela styrelsen för att göra den här affären.
Teliachefen tror emellertid att myndigheterna kommer att granska affären ordentligt, eftersom det är en ”unik affär i Norden”.