ÅF ångar på

Publicerad 2012-03-12 15:44

Konsultbolag Teknikkonsultbolagen ÅF och Sweco meddelade på måndagen att de gemensamt tecknat ett avtal med Skanska Healthcare AB som omfattar projekteringen av Nya Karolinska Solna, NKS.

Avtalet uppgår till cirka 580 miljoner kronor och delas lika i konsortiet mellan ÅF och Sweco.

”NKS är Skanskas största projekt genom tiderna och det är mycket hedrande att de valt att samarbete med oss i den mest komplicerade delen av projektet”, säger Mats Påhlsson, chef för ÅFs division Infrastructure i ett pressmeddelande.

I ÅF:s uppdrag ingår projektledning samt att projektering av tekniska installationer, energiförsörjning, energieffektivitet, miljö och infrastruktur. Uppdraget kommer att pågå till och med december 2014.

Uppdraget passar dessutom in väldigt bra i ÅF:s satsning på affärsområdet för infrastruktur som ska bidra till att göra bolaget mer konjunkturstabilt. I senaste numret av Placeringsguiden uttalade sig företagets vd i denna fråga.

”Ja, satsningen på att utveckla affärsområdet för infrastruktur har gett större stabilitet. Det beror dels på att projekten ofta tar många år, men också att politikerna ibland satsar mer på offentliga investeringar i sämre tider. Vi har också gynnats en hel del av den goda ekonomin i exempelvis Sverige och Norge där vi har råd med satsningar på vägar och järnvägar”, säger ÅF:s vd Jonas Wiström till Placeringsguiden.

Placeringsguiden är positiv till aktien och har satt en riktkurs på 150 kr. En avgörande faktor bakom den positiva analysen är just satsningen på affärsområdet infrastruktur, som nu är lika stort som det mer konjunkturkänsliga affärsområdet industri.

Fjärde kvartalet för ÅF var klart bättre än väntat och aktiekursen fick sig en skjuts uppåt. Gårdagens affär innebar ytterligare en kursstegring, med ett par procent på en stillastående börs.

I intervjun med Placeringsguiden avslöjar dessutom ÅF:s vd att bolaget även kan komma att växa via förvärv under året.

”Förra året var en besvikelse, delvis för att börsfallet ställde till det med värderingarna. Men i år tror jag att vi kommer göra betydligt mer förvärv”, säger Jonas Wiström.

Att bolaget har en stark balansräkning, möjligheter till bra utdelning och innehar goda defensiva egenskaper talar också till bolagets fördel enligt Placeringsguidens Magnus Alfredsson.

Även VA Börs köprekommenderade ÅF i slutet av mars. (Läs analysen i relaterad artikel.)


Klicka här för att prenumerera på Placeringsguiden – Sveriges snabbast växande affärsmagasin