ÅF prickar prognosen

Publicerad 2013-10-21 11:06

Rapport Konsultbolaget ÅF:s rörelseresultat för tredje kvartalet var i linje med prognosen, samtidigt som omsättningen var något lägre.

ÅF redovisar ett rörelseresultat på 130 miljoner kronor för det tredje kvartalet.

Analytikerna hade räknat med ett rörelseresultat på 131 miljoner kronor, enligt SME Direkts sammanställning.

Nettoomsättningen uppgick till 1.770 miljoner kronor, mot förväntade 1.803 miljoner, och rörelsemarginalen blev 7,4 procent. Väntat där var 7,3 procent.

ÅF står fast vid bedömningen att marknaden fortsätter att förbättras långsamt. Offertaktiviteten ökar inom division Industry och Infrastructure är fortsatt starkt.

”Vi är på ganska gott humör även om rapporten (för det tredje kvartalet) ‘bara’ kom in i linje med förväntningarna. Det viktiga är att vi känner att marknaden långsamt fortsätter att förbättras. Även om det går mycket långsamt går det i alla fall åt rätt håll”, säger ÅF:s vd Jonas Wiström till Nyhetsbyrån Direkt .

Industrys marginal kom dock ned från 10,5 procent i det tredje kvartalet i fjol, till 9,1 procent.

”Förra året hade vi ett enormt starkt resultat. Över 10 procent ska man nästan inte ha i ett tredje kvartal. Nu var projektutfallet inte riktigt lika bra som förra året. Vi hade även final i ett kompetensutvecklingsprojekt för 1.500 medarbetare på annan ort. Det har kostat arbetstid och resor i kvartalet”, säger Jonas Wiström.

ÅF:s vd pekar annars ut Norge som det mest spännande:

”Vi växer väldigt snabbt i Norge och har mycket stora förhoppningar inför framtiden, både inom olja och gas samt infrastruktur. Tack vare Epsilon-integrationen fick vi in en fot i den norska offshoremarknaden och på infrastrukturområdet har förvärvet av Advansia utvecklats oerhört väl. Vi bygger på och växer och vill fortsätta att satsa där”, säger han.

Utöver det fortsatte division International att förbättra sitt resultat under det tredje kvartalet.

”Det gör vi trots en marknad som är ursvag i Europa. Det är mycket tack vare projekt i Sydamerika, Asien, Mellanöstern och Afrika”, säger Jonas Wiström.

Marknaden i Finland är dock fortsatt svag. ÅF-vd:n påminner dock om att över 50 procent inriktas på export.

”Vi har fortfarande lönsamhet i Finland, men den är sämre än tidigare och vi förväntar oss att den kommer fortsätta att vara svag. Vi satsar mer på export utanför Europa och det har så här lågt varit framgångsrikt”, säger Jonas Wiström.

ÅF har sedan tidigare permitterat folk i Finland.

”Ambitionen är att vi ska få in order så att vi kan ta tillbaka anställda. Vi tycker att vi har ett bra orderläge, men det beror på hur orderingången kommer att se ut den närmaste tiden”, säger Jonas Wiström.

ÅF hade vid lunchtid backat 2,4 procent på Stockholmsbörsen.

förbättrat resultat i Schweiz, Spanien och Tjeckien”, skriver ÅF med tillägget att divisionens orderingång var tillfredsställande i kvartalet.

Väntat där var en marginal på 5,4 procent enligt SME.