Aktie Det finns flera kopplingar mellan centrala aktörer i diagnostikbolaget Aegirbios covid-19-testaffärer och bolag som Skatteverket har pekat ut som delaktiga i en "mycket omfattande härva med misstänkta momsbedrägerier". Det rapporterar SVT.

De avtal som Aegirbio har erhållit har inte tecknats av själva Aegirbio, utan i stället av ett nystartat bolag från Gävle med namnet Nowmed. Detta bolag anlitade i sin tur i våras ett nystartat fraktbolag för att sköta transporterna över världen.

Detta fraktbolag har, enligt SVT:s granskning, haft flera styrelseledamöter från ett av de bolag som Skatteverket pekat ut som delaktiga i omfattande momsbedrägerier i den så kallade mobilhärvan.

Både Aegirbio och Nowmed uppger att fraktbolaget togs över av helt andra personer innan man tecknade avtalet om samarbetet i våras. Dokument visar däremot att personerna inte meddelade sitt utträde ur styrelsen till Bolagsverket förrän i augusti.

Granskningen visar också att Nowmeds vd nyligen har gått in som ägare och styrelsemedlem i ett annat nystartat logistikbolag. Även detta bolag har startats av de personer som ligger bakom fraktbolaget, vilka har pekats ut i mobilhärvan.

Nowmeds vd säger till SVT att han inte känner till att han har tagit över bolaget från dem, och måste kontrollera uppgifterna. Aegirbios vd Martin Linde menar att han inte känt till allt detta.

Martin Linde säger att han fick frågor om transportbolagets företrädare av en journalist i somras, men att han då kontrollerade uppgifterna och fick försäkringar om att de inte längre fanns med i bolaget.

En av de inblandade personerna uppger själv för SVT att de lämnade transportbolaget i april, men glömde att rapportera det till Bolagsverket.

Utöver detta skriver SVT att ett av bolagen i den nyemission som ska användas till köpet av Dynamic Code har en koppling till mobilhärvan. En styrelseledamot i detta bolag har haft ett annat bolag, som i ett beslut från Skatteverket pekats ut som delaktigt i de misstänkta bedrägerierna. Även detta är en överraskning för Martin Linde.

I ett pressmeddelande, som skickades ut strax efter SVT:s nyhet, kommenterar Aegirbios styrelse nyheten. Där skriver de att Aegirbio inte var inblandade i avtalet mellan Nowmed och fraktbolaget samt att fraktbolaget hade varit ett tomt bolag som i mitten av april köptes av två personer, de som nu driver bolaget. Nowmed kunde gå i godo för dessa personer, skriver Aegirbio.

I pressmeddelandet skriver styrelsen att en mindre underleverantör till Nowmeds ägare under pandemin är misstänkt, men inte fälld, för något brott.

Angående emissionen skriver Aegirbio att det har genomfört en riktad emission genom ett emissionsbolag. Aegirbio skriver också att det är praxis att göra en bakgrundskontroll vid riktade emissioner. Sedan skriver Aegirbio:

”Vi har själva inte haft direkt kontakt med det utpekade bolaget utan det har gått via andra investerare och emissionsbolaget. Detta är normalt förfarande. Vi har således följt det regelverk som gäller för oss som bolag i samband med emissioner.”

Aegirbio avslutar med att skriva att det inte har tecknat avtal direkt med de utpekade personerna och har följt gällande regelverk. Vidare vill bolaget framhålla att det arbetar med fysiska produkter som exporteras, det vill säga inte momsbeläggs i Sverige.

Går inte vidare med förvärv

På fredagsmorgonen meddelade Aegirbio att man inte går vidare i diskussionerna om ett eventuellt förvärv av Dynamic Code.

Bedömningen är att grundförutsättningarna har förändrats och att det under den rådande kursutveckling inte finns någon möjlighet att genomföra affären, skriver bolaget.

Det var den 17 september som Aegirbio uppgav att bolaget hade ingått avtal om att förvärva Dynamic Code. Sedan dess har Aegirbios aktiekurs fallit drygt 80 procent.

I torsdags föll aktien 40 procent och på fredagsmorgonen tappar kursen ytterligare cirka 40 procent.