Analys ABG Sundal Collier sänker sin rekommendation för Alfa Laval till behåll från köp. Riktkursen sänks till 260 från 350 kronor. Det framgår av ett marknadsbrev.

Bakom rekommendationsnedjusteringen ligger en något mer försiktig vy på marinsektorn i stort, enligt ABG, som nu är av bedömningen att antalet globala varvsorder kommer att uppgå till omkring 2.000 stycken fartyg 2025 eller 2026. Tidigare räknandes det med att den siffran skulle nås redan 2023, framgår det av analysen.

Även om Alfa Lavals direkta exponering mot varvsorder inte är särskilt stor (omkring 10 procent av totala order) har försvagade indikationer inom marine-segmentet historiskt varit en nyckelkatalysator för aktien. Därmed blir det troligen svårt att motivera en multipel på en nivå över de historiska nivåerna och en ”signifikant” premie relativt sektorn i spåren av dämpade varvsorder, resonerar ABG.

Analyshuset pekar samtidigt på att Alfa Laval är en av de mer intressanta tillväxtprospekten, på lång sikt, inom sektorn.

Strax efter klockan 10 på onsdagen handlades aktien ned 1,5 procent till omkring 243 kronor.