Aktie ABB bekräftar medieuppgifterna att bolaget har nått ett avtal om försäljning av bolagets verksamhet inom mekanisk kraftöverföring, Dodge, för totalt 2,9 miljarder dollar till RBC Bearings. Det framgår av ett pressmeddelande.  

ABB förväntar sig att en positiv resultateffekt på cirka 2,2 miljarder dollar vid försäljningen av Dodge.

ABB förväntar sig också att transaktionsrelaterade kontantutflöden blir cirka 400 miljoner dollar.

Dodge hade intäkter på cirka 600 miljoner dollar de senaste tolv månaderna som slutade den 30 juni 2021, varav mer än 90 procent genererades i regionen Americas.

Den operativa ebita-marginalen var cirka 23 procent.

Verksamheten, med har 1.500 anställda har, sex tillverkningsanläggningar, fem i USA och en i Kina, och huvudkontoret ligger i Greenville, South Carolina.

”Den här affären stärker ABB:s balansräkning ytterligare. I linje med våra prioriteringar för kapitalallokering planerar vi att först använda intäkterna från transaktionen för att finansiera organisk tillväxt, betala en stigande och hållbar utdelning och göra värdeskapande förvärv”, kommenterar vd Björn Rosengren.

Björn Rosengren tillade att ABB kommer att ge en uppdatering om bolagets planer för Turbocharging och eventuell notering av vår e-mobilitetsavdelning i sinom tid.

JP Morgan var finansiell rådgivare och Kirkland & Ellis agerade juridisk rådgivare åt ABB under transaktionen.

 

 

 

ABB förväntar sig att en positiv resultateffekt på cirka 2,2 miljarder dollar vid försäljningen av Dodge.

ABB förväntar sig också att transaktionsrelaterade kontantutflöden blir cirka 400 miljoner dollar.

Det var i november i fjol som ABB meddelade att flera verksamheter skulle avyttras, en av dem var Dodge. Verksamheten inom Dodge består av mekanisk kraftöverföring, till exempel kullager.

Enligt nyhetsbyrån Bloomberg kan Dodge i en affär med RBC Bearings värderas till mellan 2,5 och 3 miljarder dollar, motsvarande 22-26 miljarder kr.

RBC Bearings har huvudkontor i Oxford, Connecticut. Enligt Bloomberg har även Schaeffler och Timken visat intresse för Dodge.