20 lärdomar från Buffett

Publicerad 2013-04-18 10:50

Placeringar Investeringsmästaren Warren Buffett har bjudit på många minnesvärda citat genom åren. Här listar vi de 20 mest inspirerande.

Det är affärssajten Insider Monkey som samlat de 20 mest inspirerande citaten från Warren Buffett, världens mest kända investerare. ”Oraklet från Omaha” bjuder på insiktsfulla meningar om investeringar men även livet, historien och samhället i stort:

 1. Utan passion har du ingen energi. Utan energi har du ingenting.
 2. Investera aldrig i en affärsverksamhet som du inte förstår.
 3. Regel nummer 1: Förlora aldrig pengar. Regel nummer 2: Glöm inte regel nummer 1.
 4. Det tar 20 år att bygga upp ett rykte men bara fem minuter att förstöra det. Med detta i åtanke kommer du att agera annorlunda.
 5. Att någon sitter i skuggan i dag beror på att någon planerade ett träd där för en lång tid sedan.
 6. När det gäller affärer är backspeglarna alltid tydligare än vindskydden.
 7. Dagens investerare gör inte pengar på gårdagens tillväxt.
 8. Det är bättre att umgås med människor som är bättre än dig. Välj ut kompanjoner som är skickligare än du själv och du kommer att lära dig mycket.
 9. Pris är vad du betalar. Värde är vad du får.
 10. Nu för tiden känner folk sig trygga med pengar i madrassen. Det bör de inte göra. Det har varit ett uselt tillgångsslag i ett långsiktigt perspektiv, som inte ger någon avkastning och som tappar i värde.
 11. Folk talar om att det är osäkra tider – men faktum är att alla tider är osäkra. 2007 var osäkra tider bara det att vi inte visste om det. Det var osäkert den 10 september 2001. Det var osäkert den 19 oktober 1987, du visste bara inte om det.
 12. Det är bättre att köpa ett fantastiskt företag till ett schysst pris än att köpa ett schysst företag till ett fantastiskt pris.
 13. De flesta intresserar sig för aktier först när alla andra gör det. Men tidpunkten att gilla aktier är när ingen annan gör det. Att göra som alla andra kommer inte göra dig rik.
 14. Jag försöker aldrig att göra snabba klipp på aktiemarknaden. Jag köper med utgångspunkten att marknaden stänger nästa dag och inte öppnar förrän fem år senare.
 15. Helst behåller vi våra investeringar för alltid.
 16. Vi är 400 stycken som betalar en lägre andel av inkomsterna i skatt än vad vår receptionist gör, eller vad våra städare gör för den delen. Om du tillhör den lyckligaste 1 procenten av mänskligheten, är du skyldig att tänka på de resterande 99 procenten.
 17. Ju smartare journalisterna är, desto bättre samhälle får vi. Detta eftersom vi till stor del läser nyheterna för att bli bättre informerade – och bättre lärare innebär bättre studenter.
 18. Jag köper dyra kostymer. De ser bara billiga ut när jag bär dem.
 19. Köp bara sådant som du med glädje äger om marknaden skulle stänga ner i ett decennium.
 20. Amerikanerna är i en cykel av rädsla som gör att de är ovilliga att spendera och att investera, vilket i sin tur skapar mer rädsla. Vi kan ta oss ur den onda cirkeln, det tar bara tid.