Småbolagsfonden med låg avgift Foto: istockphoto

Småbolagsfonden med låg avgift

Publicerad 2017-03-06 08:30:00

ETF Svenska småbolag har historiskt avkastat betydligt bättre än stora bolag. Med en ETF når du småbolagsmarknaden till låg avgift.

Mer om XACT Svenska Småbolag:

Fonden är en ETF som har som mål att följa den svenska småbolagsmarknaden. Fonden är unik i sitt slag och ger en likvid småbolagsexponering till en förvaltningsavgift på 0,30 procent.

Läs mer om XACT Svenska småbolag här.

Läs mer om ETF:er här.

Den som för fem år sedan köpte de stora bolagen på Stockholmsbörsen hade i dag haft en avkastning på 74 procent. Under samma period gav svenska småbolag en avkastning på 150 procent .

Ett bolag som har ett börsvärde på mindre än en procent av det totala börsvärdet på Stockholmsbörsen brukar definieras som ett småbolag. Med den definitionen finns det i dag ungefär 200 bolag på Stockholmsbörsen som är att betraktas som småbolag. Men mellan det största och minsta småbolaget är det dock stor skillnad och skiljer ungefär 50 miljarder kr i börsvärde.

Nå småbolagen genom ETF

Det finns flera aktivt förvaltade svenska småbolagsfonder, men det har länge saknats en indexnära fond som följer den breda svenska småbolagsmarknaden till låg kostnad.

För att möta denna efterfrågande lanserades förra året ETF:en XACT Svenska Småbolag. XACT Svenska Småbolag är en börshandlad fond som har som målsättning att ge en avkastning som så nära som möjligt motsvarar den avkastning som den svenska småbolagsmarknaden ger. 

Eftersom fonden inte är aktivt förvaltad är förvaltningsavgiften låga 0,30 procent. Det kan jämföras med traditionella svenska småbolagsfonder som tar ut närmare 1,35 procent i årlig förvaltningsavgift.

Blixtsnabba affärer

En annan fördel är möjligheten till omedelbara affärer. Precis som för aktier så prissätts ETF:er under hela dagen. Du kan när som helst köpa och sälja ETF:er så länge börsen har öppet. Med en traditionell småbolagsfond vet du först dagen efter vad du betalat för dina fondandelar.

XACT Svenska Småbolag handlas precis som vanliga aktier på Nasdaq Stockholm, vilket gör att det går att köpa fonden hos din bank eller fondkommissionär om du har en vanlig aktiedepå eller ISK. När du köper och säljer fondandelar betalar du vanligt courtage.

Sedan lansering har det funnits ett stort intresse för småbolags-ETF:en från såväl privatpersoner som från större kapitalförvaltare och det har redan investerats 2 miljarder kr i fonden.

Om Xact:

Xact Kapitalförvaltning AB är ett dotterbolag till Handelsbanken. Xact lanserade den första ETF:en i Norden redan år 2000 då XACT OMXS30 noterades på NASDAQ Stockholm. Xact blev dessutom först i världen med att ge ut börshandlade fonder med hävstång, då XACT Bull och XACT Bear lanserades 2005. Xact är idag den största utgivaren av ETF:er i Norden och globalt i termer av nordisk exponering.