Bankernas utdelningar får Borg att se rött Foto: Henrik Montgomery/TT

Bankernas utdelningar får Borg att se rött

Publicerad 2014-02-06 16:18:00

Val 2014 Finansminister Anders Borg förvånas över storbankernas höjda utdelningar, som enligt honom visar att regelverket måste skärpas.

Finansminister Anders Borg anser att bankernas agerande när det gäller aktieutdelningar innebär att regelverket måste skärpas i vår. Det sade han till journalister på torsdagen.

"Jag är lite förvånad över hur bankerna har agerat. Till oss har de signalerat att de förstår att det förs en samhällsdiskussion om att bankerna måste vara mindre riskfyllda", sade Anders Borg.

Han sade att banker har skapat stor skada för ekonomin i Europa och många skattebetalare har fått betala miljardbelopp.

"Det är inte en situation vi vill se i Sverige, utan då måste bankerna skärpa sig och ha tydligare och skarpare kapital", sade finansministern.

Han sade att det nu tycks som att bankerna prioriterar väldigt stora och förhöjda utdelningar.

"Då tycker jag att de har skickat en tydlig signal till oss. De ber oss skärpa regelverket och göra tillämpningen hårdare så att de kan uppfylla sitt samhällsansvar", sade Anders Borg.

Han sade att det är naturligt att Stabilitetsrådet, som sammanträder nästa vecka, diskuterar hur man skärper regelverken, hur mycket kraven måste skärpas, vilka instrument som ska användas och i vilken takt det ska ske.

Han sade att det kan gälla hur man tillämpar kapitaltäckningsregler och riskvikter.

"Målet måste vara att vi höjer det samlade kapitalet i banksektorn. Vi är beredda att använda alla de instrument som finns", sade han.

Han sade att det "ter sig naturligt att vi till det Stabilitetsrådsmöte som är inplanerat till i maj kan landa i ett antal slutsatser så att vi redan i vår kan få på plats en påtaglig skärpning av regelverken".

Anders Borg sade att regeringens centrala utgångspunkt är att värna skattebetalarnas intressen.

"Vi har en stor banksektor och den utgör ett riskmoment för svensk ekonomi och för svenska skattebetalare", sade finansministern.

Han sade att "den uppenbara slutsatsen" av utdelningsdiskussionerna är att vi ska skärpa kapitaltäckningskraven och att "vi nu har fullgoda skäl att göra det".

Anders Borg betonade vikten av att bankerna använder ett antal år med god lönsamhet för att stärka sin kapitalbas och göra sig mindre beroende av skattebetalarnas pengar.