Rekordsparande med noll eller låg ränta Foto: Pontus Lundahl / TT

Rekordsparande med noll eller låg ränta

Publicerad 2014-07-23 13:52:00

Räntesparande Räntan fortsätter att sjunka. Då ökar svenskarna sitt sparande både i räntefonder och på sparkonton.

Låga räntor har inte skrämt bort sparare. Tvärtom. Vi sparar mer både på sparkonton och i räntefonder än på länge, visar statistik som Dagens Industri tagit fram med hjälp av SCB. 

Under det första halvåret fylldes sparkontona på med 89 miljarder kr hos de större bankerna och de nischaktörer som redovisat sina halvårssiffror.

Räntorna på storbankernas konton är allt annat än lysande. Sämst är Nordea som ger noll i ränta på sitt Förmånskonto för allt under 100 000 kr. Kommer du över 100 000 kr ger det 0,05 procent.

Bäst ränta av storbankerna ger SEB där du får 0,2 procents ränta från första kronan på Enkla sparkontot.

Rikard Josefson, vd för Länsförsäkringar, skräder inte på orden om sparräntorna hos sina konkurrenter.

– Man kan undra om det går att kalla ett konto med så låg ränta för ett sparkonto. Min absoluta rekommendation är att kunder med pengar på sådana sparkonton ska flytta sina pengar, säger han till DI.

Ökningen av sparandet på bankkonton det senaste halvåret är ingen tillfällighet. Enligt statistik från SCB har kontantsparandet ökat med 190 procent sedan år 2000. Och i början av året uppgick det totala kontantsparandet till 1 300 miljarder kr.

Också räntesparandet i fonder har ökat. I juni ökade nettosparandet i räntefonder med 8 miljarder kr, enligt Fondbolagens förening.

De långa räntefonderna (obligationsfonder) var populärast med ett nettosparande på 7,3 miljarder kr.

– Nysparandet i fonder har hittills i år varit extremt stort. En förklaring är att den låga räntenivån gjort andra sparalternativ mindre attraktiva, säger Fredrik Hård, ekonom vid Fondbolagens förening till Di.

Vid halvårsskiftet hade svenskarna 298 miljarder kr sparat i långa räntefonder och 250 miljoner i korta räntefonder (penningmarknadsfonder).

Av det totala fondsparandet på 2 750 miljarder kr fanns 1 528 miljarder kr i aktiefonder.

Här hittar du bästa sparräntan 

Här hittar du de bästa räntefonderna

Fredrik Nejman