Rådgivarens tre portföljer

Rådgivarens tre portföljer

Publicerad 2013-01-03 06:00:00

Spara bättre Våga ta risker, men undvik att satsa allt på samma kort. Det tycker Petter Ekman, finansiell rådgivare på Max Matthiessen.

Nästan varje dag pratar Petter Ekman PPM-val med sina kunder. Då märker han hur dålig koll många har på PPM. Men oavsett kunskapsnivån ger han alltid samma grundråd:

– I PPM-systemet är fonderna mycket billigare än om du sparar privat. Utnyttja det. Fonder med noll i avgifter eller indexfonder med låga avgifter kan du i stället välja i din privatpension eller tjänstepension.

För Privata Affärer har Petter Ekman, finansiell rådgivare på Max Mathiessen i Sundsvall, valt ut tre PPM-portföljer med olika risker.

Vilken risk ska man ta med sina PPM-pengar?

– I grunden är det du själv som väljer och det är viktigt att du är medveten om vilka val du gör. Även om man brukar säga att yngre kan ta högre risker för att de sparar på så lång tid så kanske en 25-åring inte vill att det ska gå upp och ner hela tiden. Då ska man välja något säkrare.

Den som bara har några år kvar till pensionen ska väl spara med låg risk?

– Det behöver inte vara så. Om någon som har tre år kvar till pension vill ta hög risk för att PPM-pengarna är en liten del av den totala pensionen tycker jag man kan göra det.

I portföljen med låg risk har Petter Ekman valt både aktier och räntor.

Varför inte bara räntor när det är låg risk?

– Nej, jag tycker man kan ha med några breda aktiefonder också. Didner & Gerges fond är med i alla tre portföljer. Den har bra historik och ofta föredrar jag fonder från mer nischade fondbolag. De har ofta dedikerade förvaltare. Storbanksfonderna är generellt mer trögrörliga och indexnära.

Trots det väljer du Handelsbankens Latinamerikafond?

– Det är inte så att jag undviker alla storbanksfonder. Det gäller att plocka godbitarna från alla aktörer och det här är en intressant fond i en region jag tror på. Fonden har gått bättre än många liknande fonder under flera år. Och det är viktigt att se bakåt fem år när man väljer fonder.

Du undviker årets vinnare, Turkietfonderna. Varför?

– Jag tycker det är för hög risk där just nu och ser mer potential i andra regioner. I fjol backade ju samma fonder med 30–35 procent. Det är viktigt att tänka på att man bör vara mer aktiv om man ska spara i högriskfonder.

Ekmans tre PPM-strategier  
   
Lågrisk  
Fond Andel, proc
AMF Räntefond kort 40
Carnegie Corporate Bond 30
Didner & Gerge Aktiefond 10
Navigera Aktie 10
Skagen Global 10
   
Medelrisk  
Fond Andel, proc
Danske Invest Global Corp Bond 30
Navigera Aktie 20
Skagen Global 20
Danske Invest Sverige 15
Didner & Gerge Aktiefond 15
   
Högrisk  
Fond Andel, proc
Didner & Gerge Aktiefond 20
DNB Far East 20
Skagen Kon-Tiki 20
Handelsbanken Latinamerika 20
East Capital Ryssland 20

Fredrik Nejman