Passa på att städa din privatekonomi

Passa på att städa din privatekonomi

Publicerad 2016-08-25 10:00:00

Krönika Några gånger om året gör jag en översyn av min privatekonomi. Och så här inför hösten är ett bra tillfälle, skriver Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund i den här krönikan.

Här är områdena som jag brukar syna när jag går igenom min ekonomi:

Aktierna. Gift dig aldrig med aktier som inte levererar. Det är betydligt smartare att ta rygg på PA-portföljen. När detta skrivs har portföljen redan i år gått upp med fantastiska 23 procent.

Bolånen. Räntorna på bolånen tycks ha bottnat. Men du som kan argumentera bör fortfarande åtminstone kunna få en tremånadersränta på 1,4 procent. Du som vill sova gott om nätterna och vill veta räntan de närmaste åren kan nu också överväga att binda lån.

När du ändå höststädar är det också bra att kolla hur det gått med lånerabatten som din bankman gav dig senast. Så att den inte successivt tagits bort.

Fonderna. Efter brexitturbulensen har allt fler börjat välja aktiefonder igen, vilket har varit bra. Sverigefonder, globalfonder och Nordamerikafonder är hetast. 

Hur ser ditt fondsparande ut? Ett bra tips är att välja Privata Affärers portföljer eller några av våra utvalda fondfavoriter. Kom också ihåg att räntefonder inte är något att hurra över i dagens låga ränteläge.

Bufferten. Minst ett par månadslöner tycker jag är ett bra riktmärke när det gäller sparpengar. Du ska definitivt städa ut storbankernas och andra nollräntekonton och i stället välja sparkonto hos någon nischbank eller kreditmarknadsbolag med insättningsgaranti. Du kan i dag få upp till 0,9 procent utan bindningstid.

Jag har själv valt att lägga sparpengarna hos Collector Bank. Där får du 0,7 procent i rörlig ränta, vilket blir 3 500 kr per år om du sparar 500 000 kr. 

Tjänstepensionen. Har du en kollektivavtalad tjänstepension? Då utförs det upphandlingar av exempelvis Collectum eller Fora, där ett antal pensionsbolag tävlar om att få ta del av dina pengar. Följden blir lägre fondavgifter. Städa därför ut försäkringar hos pensionsbolag som inte är upphandlade och välj i stället upphandlade förvaltare.

Är din tjänstepension inte kollektiv-avtalad kan du i stället undersöka om det går att flytta pengarna till ett bolag som erbjuder fonder med lägre avgifter, som Nordnet eller Avanza.

Har du efterlevandeskydd? Fundera på om det fortfarande behövs, eftersom det gör pensionen lägre.

Premiepensionen. Du kan börja med att plocka bort förvaltare som erbjudit sig att placera PPM-pengarna åt dig.

Är du lite osäker så väljer du Privata Affärers egen PPM-portfölj eller soffliggarnas AP7 Såfa.

Kom ihåg att det går att flytta över premiepensionen till sin partner. Om ni har stora löneskillnader kan det ge en högre sammanlagd nettopension. Överföringen ska vara gjord senast den 31 januari det år som överföringen gäller.

Försäkringarna. Glöm inte att göra en översyn av familjens försäkringsskydd. Det är smart att med jämna mellanrum byta bolag och spela ut dem mot varand-ra. Själv flyttade jag tidigare min bilförsäkring mellan två bolag varje år och sparade en bra slant. Du som inte är aktiv riskerar att betala för höga premier. 

Elavtalet. Du ska aldrig ha ett tillsvidare-avtal (numera så kallade anvisningsavtal). Trots att det är tokdyrt envisas hundratusentals svenskar att ha ett sådant avtal. Välj i stället ett elbolag som ligger bra till hos jämförelsesajter. 

Telefon, internet, tv och mobil. Har du koll på dina abonnemang? Om bindningstiden gått ut kanske du kan hitta ett billigare alternativ, och till exempel få allt på en räkning. Se även till att välja e-fakturor, då slipper du onödig fakturaavgift.

www.privataaffarer.se/jamfor kan du kolla in bästa sparlån, boräntor och elpris.

Till sist: Flera läsare har haft önskemål om att Privata Affärer ska hålla kurser i fler delar av landet. Det har vi tagit till oss. Därför anordnar vi nu i höst aktiekurser även i Malmö och Göteborg. Redan har många anmält sig. Fortfarande finns några lediga platser. Anmäl dig på
www.privataaffarer.se/paskolan.

Per Hammarlund