”Tjänstepensionerna slukar stora summor i avgifter” Foto: istockphoto

”Tjänstepensionerna slukar stora summor i avgifter”

Publicerad 2016-10-26 15:00:00

Avgifter Låga avgifter ger högre pension, men de flesta vet inte hur mycket de betalar i avgift för sin tjänstepension, visar en undersökning som AMF gjort i samarbete med Novus.

Många vill samla sin pension på ett och samma ställe, eftersom det då blir enklare. Ju färre pensionsförsäkringar du har, desto lägre avgifter sammantaget får du, enligt AMF:s trygghetsekonom Dan Adolphson.

– Pensionen är ett långsiktigt sparande och över tid gröper även små avgifter ur kapitalet. Därför är det illavarslande att så många som åtta av tio inte känner till, eller kraftigt underskattar, vad de betalar för sin tjänstepension. Bättre kunskaper skulle kunna bidra till en hårdare press mot lägre avgifter och därmed till bättre pensioner, säger han.

Nästan hälften av de tillfrågade i undersökningen tror att de kommer betala hundratals eller tusentals kr i avgifter för sin tjänstepension efter 30 års sparande. I själva verket betalar man tiotusentals kr i avgifter under tiden man sparar till pension. Den som har tjänstepension utanför kollektivavtalen har oftast betydligt högre avgifter och efter 30 år kan hundratusentals kronor försvinna i avgifter. Som vanligt när det rör pensioner så gäller att ju äldre man är desto bättre koll anser man sig ha.

– Som sparare är det viktigt att förstå hur avgifterna påverkar den egna pensionen. Avkastningen är också viktig, men till skillnad från avgifterna är den svår att förutse. Nu när räntorna är rekordlåga kommer avkastningen på pensionspengarna förmodligen inte att bli lika hög som tidigare. Det gör att låga avgifter blir extra viktigt för hur stor pension man kommer att få i slutändan, säger Dan Adolphson.

Undersökningen genomfördes under perioden 6 maj till 6 juni i år som en internetenkät i Novus Sverigepanel. Drygt 1 000 personer i åldrarna 25-79 år med tjänstepension svarade, vilket ger en deltagarfrekvens över 55 procent.

Christer Fälldin

Tjänstepension , AMF , Dan Adolphson