"Spararna förlorade 150 miljoner i Allra" Foto: Lars Pehrson/SvD/TT

"Spararna förlorade 150 miljoner i Allra"

Publicerad 2017-03-14 10:15:00

Premiepension Pensionsspararna har förlorat 150 miljoner kr på grund av Allras affärer. Det anser professor Per Strömberg, Handelshögskolan i Stockholm.

Enligt dokument som Ekot tagit del av har Svensk Fondservice, som Allra hette tidigare, betalat överpriser för finansiella tjänster till ett finansbolag med ägarkoppling till Allra.

– Den omedelbara känslan är att svenska pensionssparare blivit blåsta på 150 miljoner kronor, säger Per Strömberg, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm, till SR Ekot.

Han anser att det är ”konstigt att en PPM-förvaltare” betalar ett ”otroligt överpris” till en mellanhand. Han beräknar överpriset till cirka 40 procent.

– Det är antingen ett väldigt klantigt, tjänstefel eller någon typ av skumraskaffär, säger han till Ekot.

Affärerna skedde i maj 2012 då tre av Svensk Fondservices fonder köpte värdepapper med pensionsspararnas pengar för motsvarande cirka 430 miljoner kr från två finansbolag. Av dessa pengar gick nästan 40 procent, omkring 170 miljoner kr, till bolaget Oak Capital som förmedlade affären, enligt dokumenten.

Ekots källor pekar ut en av hjärnorna bakom affärerna som en högt uppsatt chef i Allra, och att det finns en koppling mellan denne och vd:n i Oak Capital.

Året efter dessa affärer betalade Oak Capital ut 160 miljoner kr till sina ägare, varav en av dem därefter blivit delägare i Allra.

Privata Affärer

Allra