Pensionsmyndigheten köpstoppar nio fonder från Solidar Foto: Christine Olsson /TT

Pensionsmyndigheten köpstoppar nio fonder från Solidar

Publicerad 2017-12-19 14:58:00

PPM Pensionsmyndigheten har beslutat att köpstoppa nio fonder från fondbolaget Solidar under tiden en utredning mot fondbolaget pågår. Runt 130 000 premiepensionssparare har tillsammans 18 miljarder kr i de aktuella fonderna.

Pensionsmyndigheten håller just nu på att utreda om bolaget följer det samarbetsavtal som gäller för premiepensionens fondtorg.

– Köpstoppet gäller under den tid vår utredning slutförs, och innebär att fonderna inte går att välja på fondtorget, säger Ole Settergren, chef för Pensionsmyndighetens analysavdelning.

Ett köpstopp innebär att fonderna inte kan väljas för nya köp. De som har pengar i de aktuella fonderna kan antingen ligga kvar eller byta till någon annan fond på fondtorget.

Om det visar sig att fondbolaget inte följer samarbetsavtalet kan detta få till följd att bolagets fonder avregistreras från fondtorget.

Om utredningen visar att fondbolaget följer samarbetsavtalet kommer fonderna att öppnas upp för handel igen, skriver Pensionsmyndigheten i ett pressmeddelande.

"Grundlös kritik"

Solidars koncernchef Roland Johansson menar att den kritik som riktats mot fondbolaget är grundlös och att Pensionsmyndighetens beslut är olyckligt.

– Vi har inte fått några frågor från Pensionsmyndigheten att besvara men kommer nu ta del av myndighetens synpunkter. Vi har fått en del kritik under senare tid och vår uppfattning är att den har varit grundlös. Vi hoppas kunna räta ut de frågetecken som finns, så att fonderna åter kan handlas, säger han.

Magnus Gustavsson