Pensionsexperter: "Varning för flytt av ITPK-pension"

Pensionsexperter: "Varning för flytt av ITPK-pension"Foto: Jupiterimages / Montage

Pensionsexperter: "Varning för flytt av ITPK-pension"

Publicerad 2009-02-20 11:25:16

Pension Du riskerar att få en lägre pension om du flyttar pensionspengar från ett livbolag till ett annat. Vissa bolag minskar nämligen ditt sparkapital om du flyttar din traditionella försäkring.

– Du bör vara extra väldigt försiktig med att flytta pensionspengar mellan traditionella bolag eftersom det finns många produkter och risken finns att du inte får med dig hela beloppet. Och flyttar du riskerar du att värdet på pensionen skrivs ned en gång till eftersom bolaget du flyttar till kanske gör ett återtag och sänker värdet på pensionen, säger Eva Adolphson, pensionsekonom på Alecta.

Ofta lönar det sig att aktivt välja bolag för tjänstepensionen och på så sätt få lägre avgifter. Du kan också flytta ditt befintliga pensionskapital till en ny försäkring. Även då får du del av de lägre avgifterna. Men det är inte alltid det lönar sig. Det kan till och med bli en förlustaffär.

– Den stora börsnedgången har medfört att det är extra viktigt att noggrant analysera för- och nackdelar med en flytt. Därför bör man alltid diskutera med såväl det bolag man tänker flytta från som det bolag man önskar flytta till och ta del av deras argumentation innan man anmäler en flytt, säger Jenny Jeppsson, informationschef på Collectum, som är valcentral för tjänstepensionen för privatanställda tjänstemän.

Se upp med flytt av pengar från traditionella försäkringar

Börsnedgången ställer till med en del problem om man vill flytta en traditionell försäkring. Vissa bolag ”marknadsjusterar” sparkapitalet vid en flytt. Det betyder att kapitalet minskas om värdet på bolagets tillgångar vid tiden för din flytt är lägre än värdet kundernas samlade försäkringskapital.

Kort sagt: Du får inte flytta med dig alla pengar som det står att du har på försäkringsbeskedet från livbolaget.

Du riskerar dessutom att kapitalet minskas ytterligare en gång.

– Flyttar du kapitalet får du betala en flyttavgift på några 100-lappar, men du får också betala för om bolaget är underkonsoliderat, och då rör det sig om 1000-lappar du inte får ta med dig. Och flyttar du till ett bolag som gör ett återtag, då får du betala två gånger för börsnedgången och får en dubbel förlust, säger Björn Dannberg, pensionsexpert på Skandia.

Eva Adolphson avråder speciellt de som är nära pensioneringen att flytta sina pensionspengar.

– Då skulle jag vara väldigt försiktig eftersom bolaget du flyttar till kan göra ett engångsåtertag, säger Eva Adolphson.

Faran över för AMF

Efter det att AMF genomfört sitt engångsåtertag och sänkt pensionskapitalet med 8 procent för 350 000 sparare i februari är det inte längre någon risk att flytta pensionspengar till AMF. Värre är det med SEB Tryggliv Gamla och Skandia Liv, två bolag som ligger i farozonen för att göra ett återtag.

Engångsåtertaget innebär att AMF Pension återtar en ledande position i Söderberg & Partners rating över livbolag som är attraktiva att investera i för nya kunder.

– Återtaget som AMF Pension genomför är något större än vad som tidigare aviserats. Detta gör också att risken nu är stor att vi kan få se motsvarande agerande hos Skandia Liv samt SEB Trygg Liv Gamla. Detta kommer få som effekt att den förväntade återbäringen snabbare kan höjas och att vårt betyg för AMF pension kommer att gå upp, speciellt på kort sikt, säger Gustav Axehult på Söderberg & Partners.

Här kan du se vad det kostar att flytta dina pensionspengar (KLICKA HÄR)

Så flyttar du dina ITPK-pengar – hämta och fyll i blankett (KLICKA HÄR)

RICKARD YDRENÄS, PRIVATA AFFÄRER