Regeringen vill avskaffa pensionärsskatten Foto: Vilhelm Stokstad/TT

Statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson presenterade ett förslag om nya miljarder till pensionerna vid ett besök på ett äldreboende i Haninge utanför Stockholm på onsdagen.

Regeringen vill avskaffa pensionärsskatten

Publicerad 2017-09-13 14:19:00

Pensioner Regeringen föreslår en miljardsatsning, 4,42 miljarder kr, på sänkt skatt för pensionärer 2018. Redan 1 januari sänks skatten med upp till 5 000 kr per år för 75 procent av alla personer över 65 år.

Satsningen på sänkt skatt för pensionärer blev betydligt större än vad som tidigare utlovats. Målet är att skatteklyftan mellan löntagare och pensionärer helt ska vara borta till 2020. 

Det presenterade statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson i dag som en del i den kommande budgetpropositionen för 2018.

– De som lagt grunden för vår gemensamma välfärd förtjänar respekt. Att de borgerliga partierna, som införde pensionärsskatten, nu tillsammans med SD dessutom vill höja den är upprörande. Det handlar om rättvisa mellan generationer och är en självklarhet för vår regering, säger statsminister Stefan Löfven.

För att nå målet sänks skatten för pensionärer mer än det förslag som blev offentligt i våras och skattesänkningen omfattar nu 1,5 miljoner personer över 65 år, vilket innebär att tre av fyra äldre får sänkt skatt nästa år.

De som kan tillgodogöra sig att skatteklyftan tas bort är pensionärer med en pension upp till 17 000 kr i månaden, vilket ska jämföras med det tidigare förslaget som omfattade dem med pensioner upp till 14 000 kr i månaden.

Skatten sänks även för de pensionärer med inkomster upp till cirka 35 000 kr per månad, jämfört med tidigare förslaget på 30 000 kronor per månad.

Förslaget bedöms minska skatteintäkterna med 4,42 miljarder kr 2018 och är en del av en överenskommelse mellan regeringspartierna och Vänsterpartiet.

Christer Fälldin