Fick sänkt tjänstepension - nu får drabbade kompensation Foto: Fredrik Sandberg /TT

Fick sänkt tjänstepension - nu får drabbade kompensation

Publicerad 2018-01-26 11:37:00

Pension Sveriges Kommuner och Landsting SKL har beslutat att de omkring 150 000 pensionärer som fått sänkt tjänstepension i år ska kompenseras.

De som fått tjänstepensionen reducerad 2018 kommer att få en tillfällig kompensation som motsvarar nivån för 2017, skriver SKL i ett pressmeddelande.

– Den nuvarande pensionsöverenskommelsen har inneburit sänkt tjänstepension för tidigare anställda i kommuner, landsting och regioner. För vissa handlar det om en betydande sänkning. Det är en olycklig effekt av ett äldre pensionsavtal som vi slöt med de fackliga organisationerna för över 15 år sedan. SKL har därför beslutat att de pensionärer som drabbats av en sänkning ska få en tillfällig kompensation som innebär att de får 2017 års nivå på sin tjänstepension även under 2018, säger Ulf Olsson, ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

Genom kompensationslösningen kommer pensionsnivåerna för de berörda pensionärerna att skyddas i år. Den tillfälliga kompensationen gäller personer som med anledning av Pensionsöverenskommelse 02 fått besked om sänkt kompletteringspension, vilket är en del av tjänstepensionen, under år 2018.

– Vi vill skicka den här signalen snabbt efter att de berörda pensionärerna fått sina pensionsbesked. Nu vidtar ett arbete för att lösa en del praktiska frågor tillsammans med KPA och Skandia, säger Joakim Larsson, vice ordförande i SKL:s förhandlingsdelegation.

SKL kommer tillsammans med fackförbunden att förhandla om en långsiktigt hållbar lösning från 2019 och framåt.

Bestämmelser ställde till det

Det var i början av januari som beskedet om sänkt pension damp ner i brevlådan hos runt 150 000 pensionärer som tidigare jobbat i kommuner och landsting fick besked om att deras tjänstepension blir lägre än tidigare år. De handlar framförallt om personer födda 1937 eller tidigare, men även personer födda 1938-1957 kan beröras.

Orsaken till sänkningen är de så kallade friläggningsbestämmelserna som handlar om hur tjänstepensionen ska samordnas med den allmänna pensionen. I år återtas stora belopp från friläggning, vilket för många pensionärer medfört sänkt kompletteringspension.

Magnus Gustavsson