Nu kan fonderna köpa sig högsta betyg Foto: Ingvar Karmhed /TT

Den som vill kan få grönt ljus genom att lova ersättning till S&P:s kunder.

Nu kan fonderna köpa sig högsta betyg

Publicerad 2015-02-10 14:10:00

Fonder Söderberg & Partners gör om sitt betygssystem för fonder. Snart kan fondbolagen på eget initiativ skaffa högsta betyg i trafikljussystemet.

Varje år utvärderar pensionsrådgivaren Söderberg & Partners fonder. Resultatet leder till ett trafikljusbetyg. De bästa fonderna får grönt ljus, de tveksamma gult och de sämsta rött.

Men i ett brev som Privata Affärer tagit del av erbjuder Söderberg & Partners fondbolagen möjligheten att påverka sina betyg.

Fonder som har fått gult ljus kan nu uppgraderas till bästa betyg, grönt ljus.

– De erbjuder oss att manipulera betygssystemet, konstaterar en person i fondbranschen.

I brevet skriver Söderberg & Partners:

”Alla fondförsäkringsbolag med gult selekteringsbetyg ges möjligheten att inom Plusplan garantera den avkastning som saknas för att bolaget skulle fått grönt selekteringsbetyg redan idag. Denna garanti gör att vi kan höja deras selekteringsbetyg till grönt, eftersom vi nu kan vara säkra på att de kommer att prestera i topp på ett eller annat sätt.”

Skulle fonderna inte leva upp till bästa betyg ska kunderna kompenseras genom sänkt försäkringsavgift år två, skriver Söderberg & Partners.

– Fondbetyg ska vara opartiska och inte gå att köpa, kommenterar Privata Affärers fondreporter Sofia Ullerstam.

– I framtiden kommer Söderberg & Partners vilseleda sparare att tro att fonderna är bättre än de är. Alla som tar del av betygen utan att vara kunder hos S & P får dessutom ingen kompensation om fonderna inte lever upp till förväntningarna, säger hon.

Söderberg & Partners tar dock kritiken med ro och produktanalyschefen Walter Nuñez menar att det handlar om ”kundnytta”.

”Det vi gör är att vi ger försäkringsbolagen möjlighet att på förväg garantera för våra kunder att de kommer att prestera i topp. Om de istället misslyckas med detta så lovar de att kunden får en avgiftssänkning . Det betyder att hur det än går så får kunden antingen en bra avkastning, eller en ersättning genom en avgiftssänkning. Det här kallar vi för riktigt kundnytta”, skriver han i ett blogginlägg.

red@privataaffarer.se

Söderberg & Partners , Trafikljus