Minst 10 000 drabbas av pensionssmäll nästa år Foto: Martina Holmberg/TT

Minst 10 000 drabbas av pensionssmäll nästa år

Publicerad 2017-12-20 10:00:00

Pensioner Uppemot över 10 000 pensionärer drabbas av en inkomstchock nästa år. Det är effekterna av ett äldre tjänstepensionsavtal i kommunala sektorn som göra att många pensionärer drabbas av ett inkomstbortfall på upp till 800 kr i månaden.

Avtalet är enligt facket och arbetsgivarna tekniskt krångligt. Av det skälet är det fortfarande oklart hur många som drabbas och hur mycket det innebär i sänkt pension. Men klart verkar vara att ungefär 150 000 pensionärer berörs på något sätt av avtalet och får sänkt tjänstepension.

– Framför allt är det de som är födda 1937 eller tidigare som berörs, säger Niclas Lindahl, förhandlingschef på Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) till Svt Nyheter.

Men det finns även andra, däribland många sjukpensionärer som är yngre än så, som berörs.

Enligt Anna-Maria Carlsgård, ombudsman på Kommunal påverkas de med allra sämst pensioner minst.

Att det endast är ungefär 10 000 personer av 150 000 pensionärer som drabbas av sänkt tjänstepension beror på att pensionsberäkningen är komplicerad och kan förändras när andra delar räknas in, som till exempel bostadsbidrag och allmän pension.

Bakgrunden är pensionsavtalets, PA-KL, konstruktion som tidigare hängde ihop med den allmänna pensionen, ATP. När ATP-pensionen skrotades tvingades de kommunala arbetsgivarna och facken att skruva på avtalet för att anpassas till det nya läget. Att effekten skulle bli så här drastisk förstod åtminstone inte facken.

Den negativa pensionseffekten uppstår när inflationen blir högre än det så kallade följsamhetsindexet, som styr den allmänna pensionen. Den negativa effekten har uppstått även tidigare år, men då i mindre omfattning. Vissa år, de senaste tre åren, när läget varit det motsatta, låg inflation, har å andra sidan de kommunala pensionärerna gynnats något, enligt Niclas Lindahl på SKL.

Privata Affärer