Hernhag: Därför kan du strunta i statens pensionsålder

Hernhag: Därför kan du strunta i statens pensionsålder

Publicerad 2017-12-18 06:56:00

Krönika Visst är det bra att ha koll på ändrade pensionsregler och liknande. Men för många är det närmast ointressant vilka åldersgränser politikerna sätter. Det menar Marcus Hernhag i veckans placeringskrönika där han konstaterar att ett eget sparkapital ger dig möjligheter att gå tidigare i pension.

I veckan har nya pensionsregler presenterats.  Höjd pensionsålder är å ena sidan kanske nödvändigt i takt med att vi i genomsnitt lever allt längre. Å andra sidan kan inte alla arbeta hur länge som helst i sin kanske slitsamma bransch och det kan också vara svårt att byta jobb.

Tur därför att det för de flesta är nästan ointressant vilken pensionsålder som det politiskt styrda systemet sätter. Med ett eget sparkapital kan kanske inte precis alla, men de flesta ändå välja att trappa ned flera år tidigare om du så vill.

Om du bara börjar spara i aktier och fonder i någorlunda tid i din karriär hinner du med ganska små medel få ihop tillräckligt för att kunna leva på det kapitalet under några år innan du får din vanliga inkomstpension. Tyvärr är det inget som normalt sägs eller framhävs i vanliga nyhetssändningar på TV.

Jag pratar här om att du tar din beskattade lön varje månad och investerar dem via ett Investeringssparkonto eller kapitalförsäkring. Sparar du 500 kr i månaden får du på 20 år ihop 120 000 kr även om du mot förmodan inte får någon avkastning alls. Placerar du pengarna mer framgångsrikt på börsen får du även med måttliga 7 procent i årlig avkastning och med 2 procent i statslåneränta ihop netto 230 000 kr.

Det summan kan finansiera att du jobbar deltid de sista åren av din karriär. Eller att du slutar helt ett år innan staten börjar betala ut pengar till dig. Sparar du mer och/eller får högre avkastning får du mer pengar att välja pensionsålder med. 

Alla kanske inte får pengar över precis varje månad i livet, men de allra flesta kan mer eller mindre välja en tidigare pensionsålder. Somliga går i pension redan vid 40 års ålder efter ambitiöst sparande. Andra fortsätter arbeta långt efter den statliga pensionsåldern. Även om det förstås är bra om du håller koll på reglerna för pensionen finns det fler valmöjligheter än de staten erbjuder.

Marcus Hernhag