Få vet vad traditionell pensionsförsäkring är

Få vet vad traditionell pensionsförsäkring är

Publicerad 2013-05-17 15:00:00

Pension En majoritet av svenskarna är osäkra på eller vet inte alls vad en traditionell pensionsförsäkring är för något. Det visar en undersökning beställd av AMF.

I undersökningen svarar 60 procent att de inte vet eller känner sig osäkra på vad en traditionell försäkring är för något. Dessutom tror nästan två av tre att en traditionell försäkring är dyrare än en fondförsäkring.

Men det stämmer inte enligt AMF som menar att en traditionell pensionsförsäkring med garanti är betydligt billigare än en fondförsäkring där individen står för hela risken. Under ett helt arbetsliv kan det skilja runt 50 000 kronor i avgifter mellan de två formerna, enligt AMF.

– Det är en stor prisskillnad vilket gör det här till en viktig plånboksfråga. De flesta vill ha en försäkring med garanti, men få vet om att det faktiskt också är mycket billigare än en fondförsäkring. Avgifterna i traditionell försäkring kan hållas låga tack vare stordriftsfördelar då många individer ingår i samma slags försäkring. Som kund ska man ställa krav på att bolaget håller så låga avgifter som möjligt, säger Carina Blomberg, trygghetsekonom AMF.

Du som väljer en traditionell försäkring låter pensionsbolaget välja hur pengarna ska placeras. För det mesta finns dessutom en garanti som gör att du åtminstone får tillbaka alla pengar som satts in. Om bolaget lyckas bra med förvaltningen får du som sparare högre avkastning i form av återbäringsränta.

Om du istället väljer en fondförsäkring ansvarar du själv för hur pengarna ska placeras. Här finns heller ingen garanti och du kan därför förlora delar av ditt kapital om placeringarna slår fel. Men det finns också möjlighet till större avkastning jämfört med en traditionell försäkring.

– För de som är intresserade, har kunskap om fondsparande och kan tåla lite risk kan en fondförsäkring vara ett bra alternativ, eftersom det kan finnas möjlighet till högre avkastning. Men vi vet att många inte har intresse och dessutom vill ha trygghet i sitt pensionssparande. För dem är traditionell försäkring ett bättre val, säger Carina Blomberg.

Magnus Gustavsson

Traditionell pensionsförsäkring , Carina Blomberg , AMF