Dubbla fondavgifter i pensionen Foto: Hasse Holmberg/Scanpix

Dubbla fondavgifter i pensionen

Publicerad 2012-03-26 09:30:00

Pension Uppemot 350 000 pensionssparare betalar dubbla avgifter när det sparar i pensionsförvaltarnas egna fonder. Det framgår av en kartläggning som Pensionsmyndigheten har gjort.

Bolagen som tar ut dubbla avgifter

Totalt granskade Pensionsmyndigheten 18 förvaltningsföretag. Av dessa är det åtta som fortfarande tar ut dubbla avgifter. 

Monetar/Monyx och Svensk Fondservice, har fört över kundernas pensionsmedel till fond-i-fonder. Företagen tar ut extra avgift av sina kunder.

Festival Fondservice, Indecap och JP Fondval erbjuder förvaltningstjänst i form av diskretionär förvaltning och tar betalt för tjänsten.

Advisor, Prognosia, Soldiar erbjuder förvaltningstjänst i form av dels fond-i-fond, dels diskretionär förvaltning baserat på fonder och/eller fond-i-fonder. De tar ut en avgift utöver fondavgiften och avgiften är densamma oberoende av förvaltningsformerna.

Källa: Pensionsmyndighetens rapport.

Det skriver Svenska Dagbladet.

Massbyterna inom pensionsfondsystemet har i stort sett upphört efter att Pensionsmyndigheten införde ett förbud den 1 december förra året. Men i stället har ett nytt problem uppstått – det kan röra sig om uppemot 350 000 pensionssparare dubbla avgifter i systemet.

Det handlar om att förvaltarna har startat egna fonder, som inom ramen för pensionssystemet placerar kundernas pengar i så kallade fond-i-fonder.  Detta sker utan att kunderna informeras om de avgifter förvaltarna tar ut på  förvaltarnas respektive hemsidor.

”Det är nu väldigt många av förvaltarna som i dag tar ut två avgifter för en tjänst”, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Thomas Norling, till SvD som tillägger att han tycker att förfarandet är ”anmärkningsvärt”.

Om pensionsspararna i stället hade valt fonderna själva via Pensionsmyndighetens fondtorg hade de sluppit undan en avgift.

Enligt myndighetens granskning är det åtta företag som placerar kundernas pengar i egna fond-i-fondlösningar och ändå fortsätter att ta ut extra avgifter.

Privata Affärer

Premiepension