Därför ska du välja livsvarig utbetalning Foto: istockphoto

Därför ska du välja livsvarig utbetalning

Publicerad 2018-02-27 06:00:00

Livsvarig utbetalning I snitt väljer 35 procent av svenskarna livsvarig utbetalning av sin privata pension eller tjänstepension. Det visar en undersökning som Länsförsäkringar gjort bland de egna kunderna. Men det finns goda skäl för alla att välja en livsvarig utbetalning, anser Privata Affärers pensionsexpert Eva Adolphson.

Det finns  stora regionala skillnader bland dem som svarat i undersökningen. I Jönköpings län valde 40 procent livsvarig utbetalning, medan hela 75 procent av västerbottningarna valt utbetalningstiden fem år, tio år eller 15 år.

I storstadsregionerna Stockholm och Skåne finns också många, 40 procent, som har valt livsvarig utbetalning.

Bland de kunder som valt utbetalning under 5, 10 eller 15 år har Stockholmarna den längsta utbetalningstiden med 7,25 år. Kunderna i Gävleborg har i genomsnitt kortast utbetalningstid med i genomsnitt 6,55 år.  De tre storstadsregionerna ligger alla över snittbetalningstid på 7 år eller mer.

Hur bör du då tänka på i valet mellan snabbt eller livsvarigt uttag av privat pension och tjänstepension?

– Jag tycker att man ska tänka sig för innan man väljer snabb utbetalning. Det finns ett liv efter att de tidsbestämda utbetalningarna har upphört. Många tänker sig att resa och behöver pengar till att göra det. Men, då blir det magert sedan, säger Privata Affärers pensionsexpert Eva Adolphson.

Före valet görs bör man också studera eventuella skatteeffekter av att ta ut pengarna snabbt, varnar hon.

– Jag tror att man ska se tjänstepensionen inte som ett sparande, utan som en försäkring för ekonomiska risker av ett långt liv, säger Eva Adolphson.

När du räknar ut pensionen är det också viktigt att få med alla delarna av den. Förutom allmän pension och tjänstepension har många ett eget pensionssparande.

 

 

 

 

 

Christer Fälldin