Nu startar granskningen av Allra Foto: Magnus Hjalmarson Nejdeman/SvD/TT

Nu startar granskningen av Allra

Publicerad 2017-03-14 09:21:00

Premiepension Höga chefer kan sparkas från det skandalomsusade bolaget Allra. Det kan bli konsekvensen av att en oberoende internationell finansiell institution nu startat sin granskning av bolaget på uppdrag av den nye styrelseordföranden Gunnar Axén.

Den tidigare riksdagsledamoten Gunnar Axén tillsattes hastigt som ordförande i pensionsbolaget sedan den förre ordföranden Ebba Lindsö hastigt lämnade posten i februari. Totalt har fem styrelseledamöter hoppat av, bland dem Thomas Bodström och Meg Tivéus.

– Jag utesluter inte att det kan bli förändringar i organisationen och på olika poster i Allra som en följd av granskningen, säger Gunnar Axén till SvD.

Allras fyra PPM-fonder är sedan en månad köpstoppade på premiepensionens fondtorg och Pensionsmyndigheten överväger dessutom om fonderna helt ska tas bort. Även den planerade börsnoteringen av Allra har stoppats.

Gunnar Axén har tillsatts som ordförande med uppdraget att återupprätta Allras förtroende, samtidigt som halva styrelsen utgörs av de båda huvudägarna Alexander Ernstberger och Daniel Persson.

En av de viktigare frågorna i den oberoende granskningen är om Allras verksamhet i Dubai drivits på ett sätt som gynnat huvudägarna snarare än bolaget. Hittills har inte någon företrädare för Allra berättat vad Dubai-verksamheten gått ut på, eller hur mycket pengar som tjänats. Inte heller Gunnar Axén vill svara på det just nu.

Privata Affärer