Allra kan inte överklaga Foto: Lars Pehrson /TT-SvD

Allra kan inte överklaga

Publicerad 2017-03-20 16:11:00

PPM Pensionsmyndighetens beslut att avregistrera skandalomsusade Allras fonder kan inte överklagas. Det meddelade förvaltningsrätten i dag.

Förra veckans beslut från Pensionsmyndigheten att avregistrera Allras fyra fonder och lägga in en säljorder på de 16 miljarder kr som finns i fonderna överklagades av Allra. Men i dag kom beskedet från förvaltningsrätten att beslutet inte kan överklagas.

Förvaltningsrätten menar att avtalet mellan Allra och Pensionsmyndigheten är att betrakta som ett civilrättsligt avtal som faller utanför begreppet myndighetsutövning och att beslutet om avregistrering därmed inte kan överklagas enligt vare sig socialförsäkringsbalken eller förvaltningslagen.

Enligt Pensionsmyndigheten innebär beslutet att Allra inte har något annat val än att betala tillbaka de 16 miljarder kr man håller inne med efter att Pensionsmyndigheten krävt försäljning av fondandelarna.

Allra skulle dock kunna bedriva en civilrättslig process mot Pensionsmyndigheten för att försöka ogiltigförklara beslutet.

Magnus Gustavsson