Varnar för seniorlån Foto: Christine Olsson /TT

Varnar för seniorlån

Publicerad 2014-09-24 12:36:00

Pension Det har blivit vanligare att sätta guldkant på pensionärslivet genom att ta ett så kallat seniorlån. Men de är generellt sett dyra och förenade med risker, enligt Pensionsmyndigheten som rekommenderar andra lösningar.

Med räntor som är 2-3 procentenheter högre än för vanliga banklån är seniorlån sällan ett bra alternativ för kunden. Det konstaterar Pensionsmyndigheten i en ny granskning.

I dag erbjuds seniorlån av storbankerna samt Svensk Hypotekspension och Folksam. Målgruppen är äldre som äger en lågt belånad eller obelånad bostad och vill frigöra en del av kapitalet. 

– Seniorlånen är generellt sett dyra. Det är bara att titta på räntesatserna, säger Karin Grettve Odenfors, analytiker på Pensionsmyndigheten.

Granskningen visar att räntorna kan överstiga 5 procent. Utöver det tillkommer i flera fall avgifter för uppläggning, pantbrev och/eller avier. Dessutom riskerar de som har bostadstillägg att bli av med förmånen.

– Om man får seniorlånet utbetalt som en engångssumma räknas det som en tillgång och blir ett förmögenhetstillägg i vår beräkning, förklarar Monica Petersson, som är pensionsexpert på myndigheten.

En annan risk är att den växande skulden till slut överstiger bostadens värde. Då kan låntagaren eller dödsboet behöva skjuta till annat kapital för att lösa lånet. Den enda aktören som erbjuder skydd mot detta är Svensk Hypotekspension, med sin skuldfrigaranti, men det har sitt pris i form av högre avgifter.

– Vi har haft en prisuppgång på bostäder de senaste åren, inte minst i storstäderna. Den kanske man inte ska stirra sig blind på. Man kan se ett scenario där priserna går ned eller inte går upp så mycket, säger Monica Petersson.

Pensionsmyndigheten lyfter fram andra sätt att dryga ut kassan som pensionär. Det första är att se över möjligheten att ta ett vanligt banklån som i normalfallet är billigare. Det kan också vara ett bättre alternativ att sälja bostaden och flytta till ett billigare boende. Ett tredje är att låna via barnen med bostaden som säkerhet.

Myndighetens råd är att endast teckna seniorlån om du saknar andra alternativ och då jämföra villkoren noga.

Fotnot: På Konsumenternas bankbyrå finns en jämförelse av seniorlån.

Joakim Petersson

Seniorlån , Pensionsmyndigheten