Här är aktierna som hjälpt till att lyfta ODIN Sverige

Publicerad 2017-07-18 09:32:00

Placera ODIN Sverige har haft ett starkt första halvår. Här berättar förvaltaren Vegard Søraunet vilka aktier som bidragit till framgången. Dessutom avslöjar han sin syn på H&M.

Mer om ODIN Sverige:

Den aktivt förvaltade fonden investerar i svenska börsföretag, med fri fördelning mellan olika branscher och företag.

Läs mer om fonden här.

Ane: Vi är halvvägs in i 2017, och vi ska titta på hur fonden ODIN Sverige har presterat hittills i år. Jag har därför tagit med mig fondens förvaltare Vegard Søraunet in i studion - välkommen Vegard!

Vegard: Tack för det.

Ane: Utvecklingen i ODIN Sverige hittills i år - hur har det gått?

Vegard: Ja, ODIN Sverige och den svenska börsen har faktiskt gått väldigt bra i år. Efter många bra år. Fonden har gått några procent bättre än jämförelseindex - trots att vi har ägt mindre av de traditionella verkstadsföretagen som har gått så bra i Sverige. Men vår stock picking har visat sig effektiv och gjort att vi hänger med avkastningsmässigt.

Ane: Om vi tittar på bidragsgivare och orsakerna till den fina utvecklingen - vad skulle du lyfta fram då?

Vegard: Det är Fenix Outdoor, Sweco och Oriflame som har presterat bäst. Latour har också har klarat sig bra som en följd av att Assa Abloy, som är en av deras största innehav, har utvecklats väl under året. På den negativa sidan hittar vi H&M och Autoliv, och H&M är ju väldigt impopulär i dagsläget, och det är svårt att vara en investerare i H&M just nu. Företaget svarar för cirka 3 procent av fonden. Vi funderar precis som många andra om det är rätt långsiktigt eller inte, men vi känner att vi kan finna värde i H&M-kursen där den är idag. Autoliv har kämpat med en lägre försäljning av bilar globalt, vilket har dragit ned kursen lite. Dessutom investerar de mycket för 2018 och 2019, vilket har slagit lite på marginalerna på kort sikt. Men de är på väg tillbaka.

Ane: Om vi tittar framåt - vad ser du då?

Vegard: Alla har ju väntat på en korrektion och vi har inte haft någon korrektion år - det har ju tickat på stadigt uppåt. Om vi tittar på prissättningen på Stockholmsbörsen så svänger den mellan 1,5 och 2,5 över tiden. I dag prissätter vi Stockholmsbörsen till cirka 2,45 så den ligger i det övre segmentet värderingsmässigt. Å andra sidan är konjunkturen i bra skick – resultaten i bolagen kommer också att växa och estimaten pekar uppåt. Detta tror jag är kärnan för att det ska kunna hålla flera år till. Det vill säga att företagen nu börjar leverera goda resultat. Vi är 7-8 år in i konjunkturen - det är en hög IPO aktivitet - så något tyder på att vi är på väg in i en högkonjunktur här. Riksbanken stimulerar ekonomin för fullt. Jag tror att det är väldigt viktigt framöver att vara stock picker för oss som aktiva förvaltare för att kunna hitta de bolag som kan prestera bra i både bra och dåliga tider.

Ane: Det låter mycket bra - och det ska bli intressant att följa framöver. Tusen tack Vegard för en bra uppdatering och tack till er som har lyssnat.

Av: ODIN Fonder