Placeringsguiden nummer 4 ute nu

Placeringsguiden nummer 4 ute nu

Publicerad 2018-04-17 07:47:00

Nytt nummer Nu är Placeringsguiden  nummer 4 på väg ut till prenumeranterna. I det nya numret guidar vi dig till de amerikanska tech-jättarna. Dessutom listar vi sju steg till en stadigare portfölj som minskar beroendet av börsens nycker. Som vanligt får du också ta del av ändringarna i vår modellportfölj samt se de nya köpråden våra analytiker vaskat fram.  

Så läser du Placeringsguiden:

Du som är prenumerant kan läsa online i datorn här eller i vår nya app.

Är du inte prenumerant kan du bli det här.

Vill du köpa lösnummer gör du det här.

Du kan också köpa digitala lösnummer i appen.

Ledare: Så sprider du riskerna som en guru

Det är inte självklart enkelt att kopiera stora aktörers strategier. Men grundbulten för David F Swensens och Yales skickliga investeringsteam kan alla inspireras av. Med deras bredare palett tillgångsslag i portföljen får du ett mindre drastiskt beslut när börsen svänger än att kliva av eller kliva på, skriver chefredaktör Fredrik Lindberg.

Aktuell: Techjättar, bud & emissioner

Vi guidar till de stora amerikanska techaktierna där vissa stigit över 60 procent medan trenden i andra fall slokar. Vi tittar också närmare på färska bud i Wilson och Victoria Park, fyra börsbolag som gått ut med erbjudanden om att teckna aktier och Bygghemmas floppartad börsintroduktion.

Profilen: Klas Balkow, vd Axfood

Konkurrensen är stenhård och marginalerna pressade. Men Klas Balkow, tidigare vd för Clas Ohlson och nu chef över matjätten Axfood, räknar med att ta marknadsandelar och satsar på e-handel.

Tema: Sju steg för en stadigare portfölj

Vår Yale-inspirerade portfölj stod stadigare än börsen under fjolåret. Nu laddar vi om för 2018 med 20 placeringar i sju tillgångsklasser som minskar beroendet av börsens nycker.

Aktier: Höjda riktkurser, ett köp i portföljen och tre nya aktier till vår lista

Vi ser skäl till höjda riktkurser i Storytel och Pandora och köper in en ny aktie till PA-portföljen. Som alltid har våra analytiker sållat fram ett knippe nya aktier som är köp- och säljvärda. Tre nya kommer in på vår lista.

Teknisk analys: Defensiva aktier visar styrka

Ingemar Carlsson guidar till vårens trend för börsen och oljan och hittar två klassiskt defensiva aktieval som går mot strömmen på börsen och stiger.

Trender: Så stadigt står börsens kåkar

Anders Haskel sätter börsens fastighetsaktier under luppen och sorterar ut kategorier som gynnas kraftigt medan andra pressas av ränteoron.

Fonder: Ryssras och fonder som tål börsfall

Vår fondreporter Sofia Ullerstam noterar oljefonder som tar ett kliv uppåt medan Rysslandsfonder drabbats av ras i spåren av sanktioner och ökade spänningar mellan stormakterna. Vi sätter också fokus på hedgefonder som ska stå stadigare än börsen när det skakar.

Alternativa placeringar: Råvaror bättre än räntor

Torbjörn Iwarson ser fortsatt ljusa utsikter för breda råvarufonder när vi är sent i konjunkturcykeln – en portföljkomponent som bör ge ett bättre bidrag än räntepapper för den som vill bredda sin portfölj.

Krönika: Tre favoriter bland snabbväxarna

Marcus Hernhag rekommendera att reservera ett fack i portföljen för bolag som levererar riktigt bra tillväxt. Han har tre favoriter som är lättare att hålla koll på än amerikanska techbolag.