Placeringsguiden nummer 3 ute nu

Placeringsguiden nummer 3 ute nu

Publicerad 2018-03-13 07:17:00

Nytt nummer Nu är ett färskt nummer av Placeringsguiden på väg ut till prenumeranterna. I det nya numret botaniserar vi bland utdelningar och räntor i alternativa placeringar som kan sprida riskerna och komplettera en traditionell högavkastarportfölj. Dessutom pekar Ingemar Carlsson ut några kursvinnare i stigande trend. Som vanligt får du också det senaste om våra modellportföljer.

Så läser du Placeringsguiden:

Du som är prenumerant kan läsa online i datorn här eller i vår nya app.

Är du inte prenumerant kan du bli det här.

Vill du köpa lösnummer gör du det här.

Du kan också köpa digitala lösnummer i appen.

Ledare: Bygg portföljen som Buffett

Investeringsgurun Warren Buffett är känd för att ha byggt Berkshire Hathaway på ett stadigt kassaflöde som återinvesteras i bra företag. En Buffett-inspirerad strategi kan göras även i mindre skala. Några uppslag hittar du förhoppningsvis i årets upplaga av Placeringsguidens årliga högavkastarportfölj som på 15 år avkastat 17,2 procent per år i snitt, skriver chefredaktör Fredrik Lindberg.

Aktuell: Alternativa högavkastare och tillväxtbörser

Vi botaniserar bland utdelningar och räntor i alternativa placeringar som kan sprida riskerna och komplettera en traditionell högavkastarportfölj på Stockholmsbörsen. Vi guidar också till det senaste tillskottet av noterade preffar. Dessutom ser vi närmare på tillväxtmarknader som de senaste åren gett fondsparare skäl att vara synnerligen nöjda. Flera råvarutunga tillväxtmarknader ser ut att ånga vidare medan jättarna Kina och Indien ser ut att bromsa in i år.

Tema: Utdelningsrekord på börsen

Vi summerar ett rekord i årets kontantflöde till aktieägarna på Stockholmsbörsen och plockar ihop årets upplaga av Placeringsguidens högavkastarportfölj som ger en väntad direktavkastning på 6,2 procent.

Intervju: Kristoffer Melinder, vd Nordic Capital

Fönstret för börsnoteringar är fortfarande öppet, enligt riskkapitalbolaget Nordic Capitals vd Kristoffer Melinder, som de senaste åren varit aktuellt med bland annat Intrum Justitias fusion med Lindorff, uppköpsbuden på Nordnet och Nordax och noteringar av Munters, Resurs Bank, Handicare med flera.

Aktier: Omplaceringar och nyförvärv

Storytel har satt fart i PA-portföljen och nu viktar vi om till industriaktier i stället för defensiv vård. Vi justerar flera riktkurser på vår lista efter rapportfloden och lägger till tre nya aktier inom brandsäkerhet, skogsindustri och hygien. En kylgrossist som blivit för het är månadens varning.

Teknisk analys: Kursvinnare i stigande trend

Börsen som helhet är kvar i fallande trend, men vår tekniska analytiker Ingemar Carlsson hittar undantag där trenden pekar upp och banker som kommer i fokus inför vårens utdelningar.

Trender: Skakigare börs

Märtha Josefsson hittar flera skäl till att börsen blir skakigare men ligger kvar i en god portion aktier när företagsvinsterna fortsätter upp. Hon tittar bland annat närmare på udda instrument som är kopplade till väntad volatilitet och som förmodligen bidragit till de kraftiga börsrörelser som synts i årets inledning.

Fonder: Tech och tillväxtmarknader i fondtoppen

Sofia Ullerstam hittar fonder inom tech, Afrika och Vietnam bland de senaste månadernas vinnare. Trendföljande hedgefonder har det kämpigare att hänga med i de ökade rörelserna på finansmarknaden sedan årsskiftet.

Alternativa placeringar: Skogsrally och goda tider för råvaror

Vi sätter fokus på skogsjättarna som utklassat börsen och på priserna för skogsmark som stiger. Vår råvaruexpert Torbjörn Iwarson noterar en uppstuds för nedtryckta priser på jordbruksprodukter och ringar in den del av konjunkturcykeln som gynnar råvaror som placeringstema.

Krönika: Nya vinnare i börsens biotechrally

Biotechaktier är välrepresenterat i toppen av det senaste året vinnarlista på Stockholmsbörsen, varav flera mer än dubblats i kurs. Anders Haskel lyfter fram tre aktier som han bevakar särskilt just nu.